Podle Tattoo Names neplatí, že kůže dělá člověka

Tattoo Names v knize (zdroj: ČT24)

Osmdesát lidí, které spojuje jedna vášeň - tetování, představuje publikace Tatoo Names. Knižními portréty fotograf František Ortmann navazuje na dlouhodobější projekt, který dosud prezentoval na několika výstavách.

Ze sto šedesáti portrétů, které vytvořil, se jich do knihy dostala zhruba polovina. Tetování v ní hraje roli osobních příběhů a záznamů, jak „majitelé“ kreseb žijí, co mají rádi a v co věří. Zastoupeni jsou lidé nejrůznějších profesí, názorů i věku: úředníci, ředitelé významných firem i alternativní umělci.

Projekt Tattoo Names vznikl před pěti lety jako reakce na předsudky a mnohdy stále stereotypní uvažování o tetování a hlavně tetovaných. „Ještě nedávno jsem mluvil s jednou slečnou z tohoto projektu, která dělá sestru v nemocnici a měla velké problémy se svou nadřízenou. Ta jí říkala, že buď bude chodit zahalená, nebo se s ní budou muset rozloučit,“ přetrvávají podle Ortmanna předsudky i nadále.

Svým projektem by proto chtěl ukázat, že lidé by se neměli soudit podle toho, co mají na sobě, ale co mají v sobě. A platí to pro šaty i pro kůži.  

Vydáno pod