Natalie Portmanová jako Jackie truchlí za J. F. Kennedyho

Jackie jako filmová hrdinka (zdroj: ČT24)

Krásná, inteligentní a okouzlující. Slova, která podle pamětníků nejlépe vystihovala bývalou první dámu Spojených států amerických Jackie Kennedyovou. A přesně taková by měla být i v novém filmu režiséra Pabla Larraína, nazvaném prostě Jackie. Na filmovém plátně ji ztvárnila Natalie Portmanová.

Když Jackie poprvé vstoupila do Bílého domu, bylo jí jedenáct. Tehdy nejspíš ještě netušila, že se do něj o více než dvacet let později vrátí jako manželka prezidenta J. F. Kennedyho. Stala se jednou z nejvlivnějších žen v americké historii. Roli první dámy chápala jako poslání.

Svého muže proto podporovala během předvolební kampaně i po jeho zvolení. Doprovázela ho téměř na všech zahraničních i vnitrostátních cestách – včetně té poslední. „Udělalo na mě velký dojem, že i v nejtěžších chvílích dokázala chápat důležitost jejího obrazu ve společnosti. Rozhodovala se tak, aby pomohla národu, a ne tak, aby si ulevila od svého smutku,“ oceňuje na svém předobraze Natalie Portmanová.

Jackie na Oscara

Intimní drama sleduje Jackie právě během dnů bezprostředně následujících po smrti jejího manžela, na něhož byl spáchán atentát v roce 1963 při prezidentské kampani v Dallasu. V otevřeném voze s ním ulicemi projížděla i jeho žena. 

„Dívala jsem se na záznamy White House Tour s úplnou posedlostí. Studovala jsem je, abych se naučila její přízvuk, pohyb těla i výrazy tváře,“ přiznává Portmanová, že se snažila Jackie přiblížit co nejvíce.

Podle kritiků ji pravděpodobně za její herecký výkon nemine soška Oscara. Prestižní filmové ceny se budou rozdávat 26. února, do českých kin vstoupí Jackie o devět dní dříve.