Chci poukázat na absurdity, říká nejlepší český karikaturista

Marek Simon: Chci poukázat na absurdity (zdroj: ČT24)

Nejlepším karikaturistou roku byl vyhlášen Marek Simon. Česká unie karikaturistů vybrala nejlepšího z českých kreslířů na základě celoroční soutěže Vtip měsíce, do které karikaturisté přispívali každý měsíc kreslenými vtipy na aktuální témata.

Soutěže o nejlepšího karikaturistu se během roku zúčastnilo zhruba šest desítek výtvarníků se šesti stovkami kreseb. Vítězný Marek Simon se stal Autorem roku podruhé za sebou. Druhé místo získal Miloslav Martenek a trojici nejlepších kreslířů uzavřel Radek Steska.

„Nejde mi o provokaci, nesnažím se někoho samoúčelně zesměšnit, spíše mi jde o to lidi pobavit a poukázat na nějakou zajímavou skutečnost nebo absurditu,“ říká Marek Simon, který byl hostem Událostí v kultuře.

Marek Simon se narodil a žije ve Vysokém Mýtě. Vystudoval obor marketingové komunikace a první kresby publikoval už během studia. Postupně se jeho vtipy objevily ve většině českých humoristických časopisů. V současné době kreslí hlavně pro zpravodajské a ekonomické tituly. Od roku 2014 je místopředsedou České unie karikaturistů. Zúčastnil se několika desítek společných výstav v tuzemsku i zahraničí.