Recenze: Šíleně smutná princezna pláče i nad současností

Divadlo Studio DVA připravilo v režii Šimona Cabana premiérové představení Šíleně smutné princezny. Dramatizaci ikonické pohádky s živým orchestrem a oblíbenými písněmi mohou diváci zhlédnout s moderními videoprojekcemi a scénografií odkazující k výtvarné geometrii šedesátých let. Politický náboj, který námět obsahuje, působí jako potřebný apel na českou současnost, čemuž otevřeně pomáhá řada připsaných replik.

Filmovou pohádku Františka Vlčka a Bořivoje Zemana, premiérovanou v roce 1968, si už dříve zamilovala spousta lidí kvůli silné vizuální a hudební stránce. Nadčasový humor, hlásící se k odkazu satiry Jiřího Voskovce a Jana Wericha, též nyní nejvíce reprezentují postavy rádců dvou zemí, svěřené Bobu Kleplovi a Janu Krausovi. Jejich taneční kreace v hitu Kujme pikle už na premiéře patřily k populárním výstupům. Přidané aktualizace od začátku rezonovaly hledištěm, což potvrdil i závěrečný mohutný aplaus vstoje. 

Postavy králů si v inscenaci užívají tři skvělí herci a elegantní muži v nejlepších letech: král Jindřich (Ladislav Frej) a král Dobromysl v alternaci Miroslava Mejzlíka a Oldřicha Navrátila. Vyrovnané partnerství královských otců doplňují talentované mladé protějšky v rolích princezny a prince, jazzem zaujatá Berenika Kohoutová a hlasově i pohybově perfektně vybavený Jan Cina. Obrazy se prolínají v rychlém sledu, jde o maximálně zjednodušené schéma. Aktéři se pravidelně střídají jako sochy v orloji, pořád dokola.

Bob Klepl a Jan Kraus
Zdroj: Studio DVA/Václav Beran

„Nerozlišuji moc mezi činohrou, muzikálem, alternou. Každé představení musí mít rytmus a tempo. A hudba je pro mne nejvyšší nositelkou emocí,“ popisuje režisér Šimon Caban, jehož v tomto smyslu šťastné spojení s komponistou, hudebním aranžérem a dirigentem Kryštofem Markem (autorem orchestrálního nastudování filmové hudby Jana Hammera) vyniká také v muzikálu Děvčátko – Vánoční příběh, který taktéž uvádí Studio DVA.

Moderní technologie versus chůva

V nové „Šílence“ potkáte videoart, průhledná designová křesla, mobilní telefony, wi-fi signály, facebookové protesty, tetování… Přesto je zde zachován respekt k originální látce. Větší pozornost oproti filmové pohádce získává královská chůva v podání Daniely Kolářové nebo Anny Šiškové. Chůva se stává nejen oblíbenou rádkyní krále či princezny, ale rovněž nositelkou morálních hodnot. Ve svém protestsongu se ptá, „kdo vyčistí ten chlív“ a také, co že s ním budeme dělat dál.

Scénář často zmiňuje média – a jejich nekalé praktiky – čímž příběh významově posouvá blíže realitě. Děj vrcholí převzetím vlády mladými a státnickým projevem prince. Takže si, milé děti, dobře promyslete, jak naložíte s budoucností, ideálně bez intrik.

Reportáž: Šíleně smutná princezna na divadle (zdroj: ČT24)

Na nejbližší reprízy Šíleně smutné princezny mohou diváci do Studia DVA vyrazit s celou rodinou, a to ve dnech 14. až 18. prosince.