Vznikl první český filmový horor podle Stephena Kinga

První český film natočený podle předlohy Stephena Kinga měl v neděli světovou premiéru na festivalu sci-fi a hororu v Sydney. Krátký snímek s názvem Jsem brána natočil mladý režisér Robin Kašpařík, který od slavného spisovatele koupil práva za symbolický jeden dolar.

Krátkometrážní horor je natočen z pohledu hlavního hrdiny, kosmonauta, který byl zasažen neznámým virem, a je proto v karanténě. „Rozhodl jsem se natáčet přímo z pohledu kosmonauta, takže divák uvidí vše jeho očima. Proto jsem do hlavní role obsadil mima Radima Vizváryho, který dokáže vyjádřit emoce pouze pomocí rukou. Ruce budou totiž to jediné, co z pohledu hlavního hrdiny uvidíte,“ uvedl režisér.

Stephen King měl jednu podmínku: Film nesmí vydělávat peníze

Kašpařík na filmu pracoval od roku 2009. „Před pár lety jsem četl povídku Stephena Kinga se zvláštním názvem Jsem brána. Sci‑fi horor o kosmonautovi nakaženém mimozemským virem měl tak hypnotickou atmosféru, že jsem ho chtěl okamžitě zfilmovat,“ vzpomíná autor.

Vznikl první český film podle Stephena Kinga (zdroj: ČT24)

„Dozvěděl jsem se, že Stephen King je vůči mladým tvůrcům velmi ochotný. Napsal jsem mu proto dopis, že bych chtěl zfilmovat jeho povídku,“ pokračuje Kašpařík. A bestsellerový mistr hororu King mu práva poskytl za symbolický jeden dolar. Podmínkou však bylo, že film nesmí vydělávat peníze a může být promítán pouze na filmových festivalech.

Horor v kopuli planetária

Kašpařík dal dohromady mezinárodní tým lidí ze 14 zemí, od francouzského kameramana po hollywoodského trikaře. „Všichni jsme do toho šli bez nároku na honorář. Měli jsme totiž mnohem lepší motivaci. Byli jsme nadšení a připravení ukázat, co v nás je,“ uvedl režisér. Expresivní plakát pro film namaloval český malíř Jan Gemrot.

Snímek natáčeli v brněnském ateliéru ve dvou verzích, zaprvé v klasickém formátu pro festivalová kina a zadruhé v ojedinělé verzi, která využívá novou technologii FullDome a umožní promítání do kopulí v planetáriích. Na nedělní premiéře v Sydney byla představena klasická verze, na dokončení FullDome filmaři stále shánějí finance.