Zemřel nestor brněnské grafiky: výtvarník Jan Rajlich

Ve věku 96 let zemřel po krátké nemoci přední český grafik Jan Rajlich. Byl zakladatelem Bienále Brno a laureátem Ceny města Brna. O jeho úmrtí informovala rodina zemřelého.

Jan Rajlich byl rodákem z jihočeské Dírné, vystudoval baťovskou Školu umění ve Zlíně a od roku 1950 spojil svůj život s Brnem.

Věnoval se zejména užité i volné grafice, byl průkopníkem koordinovaného vizuálního stylu a ve světě uznávaným tvůrcem plakátů. Byl zakládajícím členem uměleckého Sdružení Q a Sdružení Bienále Brno. Za svou tvorbu byl vícekrát oceněn doma i v zahraničí.

S jedním ze svých plakátů
Zdroj: ČTK

Rajlichovou poslední výstavou je retrospektiva v Galerii Václava Chada zlínského zámku, jejíž vernisáže se před 14 dny ještě osobně zúčastnil. Výstava potrvá do poloviny ledna příštího roku.

Práci nestora české grafiky shrnuje letos vydaná kniha Brno - černá bílá. Uznávaný výtvarník popsal brněnskou uměleckou scénu v druhé polovině 20. století, ale také tehdejší všední život, počátky veletrhů nebo zlatou éru brněnského hokeje v 50. a 60. letech.