40 let Fakulty architektury ČVUT ve 40 fotografiích

Velvyslanectví České a Slovenské republiky v Londýně, Žižkovská věž či Dům v kožichu a s deštníkem u Mladé Boleslavi jsou tři ze staveb, které navrhli někdejší studenti a často i pedagogové na Fakultě architektury ČVUT. Galerie Jaroslava Fragnera u příležitosti 40. výročí samostatné existence této fakulty představuje čtyřicet budov na výstavě i v knize.

Čtyřicátiny se vztahují ke dni, kdy 22. září 1976, kdy v Praze a v Brně vznikly samostatné fakulty architektury vyčleněním ze stavebních fakult. Výuka architektury na ČVUT má ale mnohem delší tradici. V 19. století zde působili například tvůrci Národního divadla Josef Zítek a Josef Schulz.

Kurátoři výstavy vybrali čtyřicet známých staveb, jejichž autory jsou někdejší studenti nebo pedagogové fakulty. Každou doplnili také ukázkou studentské práce daného architekta, aby návštěvník získal lepší představu, jak se jeho tvorba od univerzitních časů proměnila. 

„Výstava je symbolická. Nerekapituluje těch čtyřicet let formou jakéhosi historického vzpomínání, ale symbolikou čtyřiceti vybraných projektů, na rekapitulaci je ještě brzy. Soubor může být ale pro návštěvníka zajímavý tím, že ukazuje do značné míry současný stav architektonické tvorby – ačkoli se jedná o čtyřicet let, většina tvůrců významná díla realizovala až v posledních dvaceti letech,“ doplnil spoluautor výstavy Jakub Fišer. 

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera potrvá do 8. ledna. Představená díla zároveň představuje i publikace.