Parlez-vous français? Česká kina ano. Už po devatenácté

V Česku začíná devatenáctý ročník Festivalu francouzského filmu. Během osmi dní nabídne divákům v pěti českých městech desítky titulů frankofonní kinematografie včetně dvanácti předpremiér. Mezi těmi dominuje zejména snímek Kameny bolesti od Nicole Garciové, který se představil i v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes.

Francouzskou filmovou přehlídku ve středu otevírá životopisný příběh o Loïe Fullerové, dceři farmáře z amerického Středozápadu, která v čase Belle Epoque okouzlila tanečním projevem nejprve pařížské kabarety, a později i pařížskou Operu. Snímek Tanečnice, jejž debutantka Stéphanie Di Giustová z části natáčela i v Praze, mohli vidět už návštěvníci festivalu v jihofrancouzském Cannes, kde se představil v soutěžní sekci Un Certain Regard.

Na jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek světa se představil také další očekávaný titul tuzemského festivalu, film Kameny bolesti. V hlavních rolích tragické romance o nevyrovnané mladé ženě, která se vášnivě zamiluje do veterána indočínské války, se představí Marion Cotillardová a Louis Garrel. Trailer v původním znění:

Hned ve dvou snímcích z programu pak exceluje držitelka Césara Isabelle Huppertová, filmová Emma Bovaryová z adaptace slavného románu Gustava Flauberta i kurtizána Alphonsine Plessisová ve filmovém přepisu Dumasovy Dámy s kaméliemi. V Česku ji budou moct diváci zhlédnout v soukromém dramatu vysokoškolské profesorky Začít znovu a v thrilleru Elle, kde ztvárnila hlavní roli suverénní byznysmenky pátrající po vlastním útočníkovi.

Belmondo – Lagerfeld

Pestrou nabídku předkládá i sekce dokumentů. Festival zacílí na legendárního Jeana-Paula Belmonda, když diváka ve snímku s prostým názvem Belmondo provede místy, kde vznikaly jeho filmy. Snímek Lagerfeld – důvěrné nabídne pohled do světa francouzské haute couture i portrét ikonického módního návrháře stojícího za značkou Chanel. Sociální dokument My tři nebo nikdo pak sleduje cestu íránské rodiny z malé vesnice na jihu země až na periferii francouzské metropole.

V Praze a v Brně Festival francouzského filmu začíná ve středu, o den později se k projekcím připojí také kinosály v Ostravě, Hradci Králové i Českých Budějovicích a celá přehlídka trvá až do 30. listopadu. V Galerii 35 na Francouzském institutu ji doprovází také výstava pětadvaceti portrétů francouzských hvězd stříbrného plátna od Kate Barry.