Noc divadel láká na jindy nepřístupná zákulisí i autogramiády

Více než stovka divadel, knihoven a dalších kulturních institucí z téměř 35 českých a moravských měst se zapojí do Noci divadel, která se letos koná už počtvrté 19. listopadu. Řada divadel si připravila i program pro děti. Noc divadel proto zde odstartovala už dopoledne.

Program Noci divadel je přístupný často zdarma, nebo za snížené vstupné. V některých případech je z kapacitních důvodů nutná rezervace předem. Organizátoři proto doporučují navštívit webové stránky, kde je kompletní program akce. Divadelní scény lákají návštěvníky na prohlídky zákulisí, hereckých šaten, řemeslných dílen, maskéren, kanceláří a zkušeben. Diváci tak mají příležitost nahlédnout pod pokličku vzniku inscenace. Často jsou v programu autogramiády nebo diskuse s herci a tvůrci.

Diváky zvou také knihovny

„Do projektu nejsou zapojena jen divadla, ale také další kulturní organizace. Městská knihovna v Praze připravila představení pro děti, scénické čtení, výtvarnou dílnu i fotoateliér, kde se zájemci budou moci vyfotografovat v divadelních kostýmech,“ vybírá z programu koordinátorka akce Adéla Vondráková z Institutu umění - Divadelního ústavu.

„Knihovna Václava Havla zve diváky na představení dvou Havlových her, studentského provedení mikrohry Ela, Hela a Stop či projekci inscenace hry Pokoušení z roku 1988,“ pokračuje Adéla Vondráková. V minulých letech se návštěvnost pohybovala kolem 50 tisíc lidí.

V českých divadlech se opět ponocuje (zdroj: ČT24)

Divadelní ústav připraví ve své budově v Celetné komentované prohlídky, improvizovaný antikvariát a knihkupectví, kde bude možné zakoupit knihy se zvláštní slevou. Připraven je také workshop divadelní fotografie a fotosoutěž. Představení a doprovodný program se zdravotními klauny uvidí příchozí v Paláci Akropolis, následně budou moci zamířit třeba na diskusi o umění a jeho společenském přesahu do Studia ALTA.

Charitativní dražba pro Světlušku

„Autogramiádu členů baletního souboru připravuje plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Dobrodružnou hru v ulicích zažijí lidé s kladenským Divadlem Lampion. Národní divadlo zve diváky na interaktivní prohlídku videowalk Play Maeterlinck a v Městských divadlech pražských se uskuteční charitativní dražba předmětů věnovaných herci ve prospěch nadačního fondu Světluška pro nevidomé,“ zve diváky Vondráková.

Česká Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, do kterého se letos zapojilo pět evropských zemí. Odehrává se tradičně ve všech zemích současně vždy třetí listopadovou sobotu.