Filmová upoutávka týdne: Jessica Chastainová si otevřela zoo na pražském Výstavišti

V příštím roce se do kin chystá další příběh osobního hrdinství za druhé světové války. Snímek The Zookeeper's Wife nás zavede do kulis varšavské zoo, která po nacistické okupaci získala jiný účel. Majitelé zoologické zahrady totiž využili prostory jako úkryt pro stovky Židů. První upoutávka připomene, že se film natáčel na několika českých místech. Nad klecemi se zvířaty tak ční pražské Výstaviště.

Před pěti lety si pořídil zoo Matt Damon, když si zahrál ve filmu Camerona Crowea Koupili jsme ZOO, další hollywoodskou hvězdou, která se alespoň na filmovém plátně pouští do chovu exotické zvěře, je Jessica Chastainová.

Americká herečka na sebe více upozornila v roce 2011, kdy se objevila ve snímcích jako Černobílý svět nebo Strom života. V posledních dvou letech se zase objevila ve výrazných sci-fi počinech Interstellar a Marťan. O Oscara bojovala už dvakrát, jednou s Černobílým světem, podruhé s 30 minutami po půlnoci. Druhý zmíněný film jí přinesl alespoň Zlatý glóbus pro nejlepší herečku v dramatu.

Varšava v Praze

Aktuální film novozélandské režisérky bude také drama. Odehrává se uprostřed krutostí druhé světové války. Upoutávka však slibuje, že sledovaný příběh přinese i optimismus vyplývající z odvážného jednání manželů Zabińských, kteří před válkou vlastnili ve Varšavě úspěšnou zoologickou zahradu, ale v éře rozpínajícího se nacismu její účel trochu změnili a stala se i útočištěm pro stovky Židů z městského ghetta.

Místo Varšavy je ale možné už z upoutávky rozeznat, že se film před rokem natáčel v Česku. Samotná zoo vznikla v blízkosti Výstaviště v pražských Holešovicích, natáčelo se ale i v Josefově. Sama Chastainová loni na svém facebookovém profilu psala, že jí tři měsíce v Praze vůbec nevadí.