Richard III. v Ostravě šplhá na trůn i po lešení

Po Al Pacinovi, Janu Potměšilovi nebo Richardu Krajčovi si královskou korunu nasazuje Lukáš Melník. V Richarda III. se proměnil v novém nastudování této Shakespearovy tragédie v ostravském Divadle Petra Bezruče. Na trůn se pokusí v premiéře dostat 18. listopadu.

Richard se se svými krvavými intrikami proplete všude – na trůn šplhá stejně jako po lešení, které je na jevišti výrazným scénografickým prvkem. „Znázorňuje v podstatě vše, co se v Richardovi odehrává. Vidět v něm můžeme katedrálu, hrad, vše, co si člověk zamane,“ říká představitel titulní postavy Lukáš Melník.

Shakespearovo drama nastudovali u Bezručů z překladu Jiřího Joska, zkrátili ho ale o padesát stran. „Zůstala hra Richard III., která vypovídá ne o historických reáliích, ale o tom, jak jednoho člověka naprosto sežere moc, jak z něj udělá zrůdu a on následně pod její tíhou upadá,“ uvedla režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

V Shakespearově podání je Richard mrzák s hrbem a nehybnou rukou, v Ostravě je ale zpočátku zdravý – až jeho zmrzačená duše mu postupně ničí i tělo. „Fyzické postižení svým způsobem omlouvá, co Richard dělá, to mi přijde trochu kontraproduktivní,“ vysvětlila změnu režisérka.

Richard III. kraluje u Bezručů (zdroj: ČT24)

Budoucí král řeší na začátku jedno velké dilema, jako mnoho jiných Shakespearovských postav: na kterou stranu se přikloní. Nakonec se rozhodne následovat ty, kteří stejně jako on mají na rukou krev svých předků i protivníků. „Na konci se zjistí, že štafeta se předává dál, a je to trochu i obraz společnosti,“ podotýká Lukáš Melník. 

Na konci listopadu odjede Richard III. do Prahy na přehlídku ostravských divadel. Společnost mu z repertoáru Bezručů budou dělat inscenace Spalovač mrtvol a Petrolejové lampy.