Dva světy a jeden svět rovná se tři taneční choreografie

Tři choreografie v NDM (zdroj: ČT24)

Ženský a mužský svět na sebe narazí i se prolne na jevišti Národního divadla moravskoslezského. Inscenace Dva světy /jeden svět vznikla v choreografiích špičkových tvůrců současného tance, jedním z nich je Jiří Kylián, někdejší dlouholetý ředitel Nederlands Dans Theater.

Do Ostravy Kyliánovu část nazvanou Falling Angels přijela nastudovat jeho asistentka Roslyn Andersonová. Padající andělé jsou sólem pro osm tanečnic - pocta Jiřího Kyliána ženskému tanečnímu světu na hudbu Steva Reicha. „Je to představení o profesi tanečnic, o tom, jak se snažíme létat. Šílený tanec, který ukazuje různé podoby ženy - její sílu, přímost, odhodlání, soustředění, energii a také trochu její bláznivosti,“ prozradila Andersenová. 

Ale pohled na svět není jen ženský. Jeho protipólem bude choreografie SUB od Itzika Galiliho s mužským obsazením, inspirovaná hudbou Michaela Gordona. Taneční večer otevře B/olero s hudbou Maurice Ravela. Choreografie, která měla premiéru v roce 2008, vytvořil izraelský tanečník Ohad Naharin. Jako host v představení vystoupí Adi Salant a Nataša Novotná, bývalá členka ostravského baletu.

Všechny tři choreografie uvidí diváci v Divadle Jiřího Myrona 17. listopadu.