Pavla Tomicová hraje Kočičí hru

Kočičí hru proslavila u českých diváků herečka Dana Medřická v inscenaci Národního divadla. V novém nastudování ztvárnila ženu s nezdolným optimismem Pavla Tomicová. Příběh dvou sester, které dělí železná opona, od maďarského dramatika Istvana Örkenyho přidalo na repertoár Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Erži Orbánová se jen tak životu nevzdává, i když je na něj vlastně sama. Její sestra žije už šestnáct let upoutaná na své kolečkové křeslo v západním Německu. Ale je tu láska k bývalému opernímu pěvci Viktoru Molnárovi, za kterou Erži nekompromisně bojuje, a důležitou roli hraje také sousedovic kočka. Nejen proto, že hlavní hrdinka se baví napodobováním kočičího mňoukání, ale je vlastně mottem celé hry: rvát se se životem jako divoká kočka.

„Přestože je smutná, má sílu jít dál a vytáhnout sama sebe pozitivním myšlením ze vší té kaše,“ představuje hlavní hrdinku její představitelka Pavla Tomicová. Inscenaci připravil tvůrčí tým ve věku třiceti let v čele s režisérkou Terezou Karpianus a ani hradecká Erži není zdaleka na prahu stáří, jak v nastudování Kočičí hry bývá zvykem. „Hrajeme více o samotě a boji o lásku než o stáří,“ vysvětlila dramaturgyně Jana Slouková.

Divadelní slávu příběhu zajistila v sedmdesátých letech Dana Medřická. Už za jejího života se Kočičí hra stala kultovním představením první scény. Ve Stavovském divadle dosáhla neuvěřitelného počtu 403 repríz a stažena byla z repertoáru až po smrti Dany Medřické. 

Později si Kočičí hru vyzkoušely Jiřina Bohdalová, Jana Štěpánková, Iva Janžurová nebo Eva Holubová. „Dana Medřická je úplně jiný herecký typ, takže to se ani srovnávat nedá,“ nebojí se Pavla Tomicová srovnání s legendárním vzorem. Nastudování královéhradeckého divadla mohou lidé v nejbližší repríze vidět 18. listopadu.