Pojar dětem zanechal pásmo a svému studentovi Vánoční baladu

Pásmo filmů připomíná tvorbu Břetislava Pojara (zdroj: ČT24)

Břetislava Pojara, spoluautora animovaných medvědů od Kolína, připomínají na plátnech kin nové příběhy. V pásmu nazvaném Pojar dětem je ukryto pět krátkých filmů, na nichž se podílel v posledních letech života. Včetně Vánoční balady, kterou jako Pojarův poslední nerealizovaný scénář zpracoval coby poctu svému učiteli Michal Žabka.

Psí příběh vypráví o malém klukovi, který díky opuštěnému pejskovi našel nejen zvířecího kamaráda. Malý chlapec je hrdinou i krátkého snímku Hiroshi, odehrávajícího se v horách, a Narcoblues, což je poučný příběh o nebezpečí drog. Do pásma se vešla také pohádka O princezně, která se nesmála. Na všech se režijně (u většiny i scénářem) podílel Břetislav Pojar.

Příběh o tom, jak jeden vánoční dárek může proměnit svět zničený válkou, už podle svého scénáře ale natočit nestihl. Vánoční baladu za něj dokončil jeho student na FAMU Michal Žabka. Na příběhu o válce, dětských snech a citech filmaři ocenili jeho nadčasovost. „Jedničku bychom možná nedostali, ale jedna minus,“ odhaduje producent Michal Podhradský, jak by Pojar práci svých někdejších studentů zhodnotil.

Pásmo se v kinech promítá od 10. listopadu. Pojarovu tvorbu připomene částečně také nově připravovaný večerníček, který má volně navazovat na příběhy Jáji a Páji. Poslední sérii jejich dobrodružství vznikala pod dohledem Břetislava Pojara.