Tono Stano připravil unikátní Kompilaci. Vystavuje fotky i malby

Tono Stano připravil unikátní Kompilaci (zdroj: ČT24)

Proslavil se hlavně díky fotografiím ženského těla, od dětství se však věnuje také malbě. Tono Stano nyní představuje své fotky, malby a objekty souhrnně na výstavě Kompilace v pražské Nové galerii.

„Znám ho už moc dlouho, ale že taky maluje, to jsem nevěděl,“ píše na fotografii Tona Stana z roku 1986 jeho přítel Jiří Bartošek. Přitom Stano prý maluje zhruba od svých osmi let a fakt, že se nakonec proslavil především jako známý fotograf, je vlastně náhoda.

Koketovat s humorem

„Malby jaksi kompenzují mojí touhu po abstraktnu. Vždycky jsem měl tendenci věci zjednodušovat nebo nějakým způsobem eliminovat to, co tam nemusí být,“ popisuje Tono Stano. Stejně jako experimentuje ve fotografii, hraje si také na poli výtvarného umění. Vedle abstraktní malby vytváří objekty a instalace, pracuje s nejrůznějšími materiály.

„Moje práce vznikají koncepčním způsobem a jsou to jednoduchou stylizací odlehčované realizace širokého spektra možností člověka. Využívám v nich část z kvanta optimismu, který mi poskytuje, až vnucuje současnost. Snažím se o koncentraci uměleckých kvalit, které by nepřestaly koketovat s humorem.“ Citát z roku 1984 se stal mottem výstavy.

Do své výstavní Kompilace zařadil Tono Stano i několik fotografických portrétů filmových hvězd, které vznikly na karlovarském festivalu. Zároveň je autorem tamní první znělky a návrhu Křišťálového glóbu. Výstava v pražské Nové galerii potrvá do devátého prosince.