Bibliotéka chce změnit nepřímou úměru: více knih, méně čtenářů

V Bratislavě začal veletrh Bibliotéka (zdroj: ČT24)

V Bratislavě začal největší knižní veletrh v zemi. Čtyřiadvacátá Bibliotéka představí podzimní novinky i řadu vydavatelů z Česka a dalších států. Aktivních čtenářů na Slovensku stále ubývá, přesto tam denně vyjde v průměru třicet tři nových titulů. Cílem veletrhu je vrátit literaturu široké veřejnosti.

Bibliotéka je jediným mezinárodním a zároveň největším knižním veletrhem na Slovensku. Přes dvě stovky vystavovatelů tu nabízejí nejnovější tituly ze svých skladů. A ty jsou pořád plnější – loni si žádnou knihu nekoupila třetina Slováků. Bohaté nabídce navzdory.

„Přesto přichází, zveličeně řečeno, renesance knihy. Nemyslím to tak, že by se více četlo, ale vychází stále více titulů,“ upozornil předseda slovenské Asociace vydavatelů a knihkupců Daniel Kollár. 

Například loni se na slovenské pulty dostalo více než jedenáct a půl tisíce knížek. Kvantita ale neznamená kvalitu, vláda proto nedávno zřídila fond pro umění, který má podporovat především mladé autory. „Fond jim uděluje stipendia, jimiž se snažíme stimulovat vznik a vydávání kvalitní literatury, vědeckých a osvětových publikací,“ vysvětlil ministr kultury Marek Maďarič.

Češi a Slováci se potřebují

Výrazné místo mají ve slovenských knihkupectvích i tituly v češtině - jak původní próza, tak české překlady ze světové literatury. „Myslím, že se navzájem potřebujeme. Slovensko potřebuje naší práci a naše překlady a my potřebujeme i slovenského zákazníka,“ podotkl Jaroslav Kuchař, jednatel nakladatelství Portál, které má na Bibliotéce svou prezentaci.

Loni přišlo na slovenský knižní veletrh nakoupit nebo se jen porozhlédnout přes 40 tisíc lidí. Letošní návštěvníci mají možnost do 13. listopadu.