Placebo slaví v Praze 20 let. Charismatický Molko slibuje návrat do syrového dětství

Placebo po třech letech zahrají v Praze (zdroj: ČT24)

Slavná britská alternativní kapela Placebo opět uhrane Českou republiku. V rámci oslav 20 let od vydání prvního alba vystoupí v úterý večer v pražském Fóru Karlín. Skupina slibuje, že bude hrát skladby ze všech svých alb, ale zaměří se hlavně na syrové začátky.

Placebo se do Česka vracejí rádi, v minulosti třeba vystoupili na festivalech United Islands of Prague a Rock for People. Slavné alternativní kapele ale sedí hlavně potemnělé kluby a haly. Naposledy vyprodala před třemi lety pražskou Lucernu. Nyní se na tuto poprockovou formaci mohou těšit fanoušci, kteří dorazí do Fóra Karlín.

Placebo vznikli v roce 1994 v Londýně a v současné době tvoří kapelu zpěvák Brian Molko, baskytarista Stefan Olsdal a bubeník Matt Lunn.

Složení Placebo se v průběhu času měnilo, co ale zůstává, je ikonická postava Molka – zvláštní charismatické osoby nejasného pohlaví s originálním hlasem, který dokáže svým emotivním projevem vyvolat husí kůži. Placebo vystupují většinou oděni v černém a Molko má viditelné černé linky.

Na autenticky podané úzkosti ze zraněných citů, kterou Placebo dokázali zhudebnit, vyrostla celá generace teenagerů. Rockovou skupinu obklopuje přitažlivě tajemná a lascivní atmosféra, která nenechá asi nikoho chladným.

První desku se stejnojmenným názvem Placebo vydala kapela v roce 1996, přelom ale přišel až s druhou nahrávkou, která nabídla velehit Every You Every Me. Ten se objevil třeba ve filmu Velmi nebezpečné známosti.

Také čtvrtá deska s názvem Sleeping with Ghosts (2003) přinesla celou řadu hitů jako This Picture, Special Needs nebo The Bitter End. V roce 2006 následovalo Meds a o tři roky později Battle for the Sun.

Poslední desky – Loud Like Love – se dočkali fanoušci v roce 2013. Kapela proslula i originalitou svých videoklipů. Třeba k natáčení Too Many Friends si Placebo přizvali autora Amerického psycha, jenž provází celým detektivním příběhem v písni, která upozorňuje na negativní dopady žití ve virtuálním světě.

Po dvaceti letech už Placebo vědí moc dobře, jak složit hity, a jejich koncerty chválí fanoušci i experti. Jejich novinky už ale nerozdělují kritiku jako dřív, ani tolik neuvádí do mdlob příznivce skupiny.

„Výsledek už nemá takové pnutí. Mnohé skladby z posledních tří alb jen kopírují model z úvodních čtyř desek,“ prohlásil v roce 2013 hudební publicista Jaroslav Špulák.

Letošní kompilace rarit a raných hitů v neotřelých verzích s názvem A Place for Us to Dream, je tak možná tím pravým impulzem pro ty, které nová tvorba moc neoslovuje. „Spolu s fanoušky totiž bude na své syrové začátky vzpomínat i sama kapela,“ konstatoval Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation.

Sám Molko slibuje i pár překvapení. „Řekněme, že zahrajeme i pár skladeb, u kterých jsem se zapřísáhl, že je již nikdy hrát nebudeme. Myslím ale, že nastal čas, abychom si přiznali, že je mnoho fanoušků Placebo opravdu chce slyšet. Měli s námi velkou trpělivost, protože jsme naše komerčně nejúspěšnější písničky jen málokdy hráli. A turné k 20. výročí se jeví jako ta správná příležitost, abychom tak učinili. Je to naším záměrem,“ konstatoval zpěvák.

„Tohle turné je pro nás a pro naše fanoušky velká šance znovu si připomenout náš raný materiál. Takže pokud nás chcete vidět, jak hrajeme písně jako “Pure Morning„ a “Nancy Boy„, které jsme během posledních 10 let nehráli a asi už v budoucnu hrát nebudeme, měli byste některý z našich koncertů navštívit,“ apeloval na fanoušky.

Vydáno pod