Tančící dům vystavuje Nekonečno Jana Kaplického

Průřez celoživotní tvorbou architekta Jana Kaplického, včetně dosud nevystavených projektů z pozůstalosti, ukazuje nová výstava v pražském Tančícím domě. Koná se při příležitosti architektových nedožitých osmdesátých narozenin, které připadnou na duben příštího roku. Expozice s názvem JKOK Nekonečno Jana Kaplického potrvá do března příštího roku.

„Nekonečno odkazuje do budoucnosti. Veškeré jeho myšlení se odehrávalo v budoucnosti,“ uvedla hlavní autorka výstavy Eva Jiřičná. Sama slavná architektka a zároveň bývalá Kaplického partnerka zároveň vysvětlila část názvu výstavy JKOK. Kromě iniciál architekta je v něm stručný pozdrav, který poslal své mamince z první samostatné zahraniční cesty. Na pohlednici tehdy napsal jen OK a podepsal se JK.

Expozice představuje inspirační zdroje nebo rodinné zázemí

Výstava má tři oddělení. První pomocí fotografií a modelů ukazuje nejvýznamnější práce. „Návštěvníky budou výstavou provázet myšlenky a slova Jana Kaplického. Díky tomu získá každý možnost nahlédnout do architektonické tvorby jeho vlastníma očima,“ řekla Jiřičná.

Druhá sekce představuje autorovy inspirační zdroje, jeho rodinné zázemí a projekty vytvořené před emigrací do Británie i jeho porevoluční tvorbu v Česku. Vystaven je projekt koncertního domu Rejnok pro České Budějovice, jeden z jeho posledních, nebo projekty z šedesátých let, které zaujaly právě po Kaplického příchodu do Británie.

Poslední část se věnuje tomu, jak jeho projekty vznikaly. Ukazuje modely méně známých administrativních budov či experimentální a futuristické projekty jako třeba dům pilota helikoptéry či pozoruhodné stavby organických tvarů určené třeba pro mořské pobřeží.

Kaplický navrhoval také nábytek, šperky, nádobí nebo módu

Výstava ukazuje Kaplického také jako designéra nábytku, šperků, nádobí nebo módy. Akcentuje jeho snahu tvořit ekologicky zodpovědně i touhu věnovat na sklonku života výraznou stavbu své vlasti.

To se mu však nepodařilo, jeho známý projekt nové budovy Národní knihovny se nakonec nerealizoval. Peripetie kolem projektu, které architekt silně prožíval, možná uspíšily jeho smrt počátkem roku 2009 v den, kdy se mu narodilo jeho druhé dítě.

„Hned v přízemí je umístěn obrovský návrh Národní knihovny z lega, který je rozříznutý a krásně ukazuje systém, jak knihovna měla fungovat. To je velmi chytlavá věc,“ zve návštěvníky autor designu výstavy Petr Vágner.

Při odchodu z galerie by návštěvníci neměli minout odlitky Kaplického rukou. „Své projekty vymýšlel hlavou, ale myšlenky se přenášely do rukou. Netvořil počítačem, ale rukama,“ připomíná Eva Jiřičná.

„Dělat výstavu Jana Kaplického je pro mě vždycky dojemnou záležitostí. Znala jsem ho padesát let, viděla jsem jeho začátky, jeho problémy, i to, když jeho sláva kulminovala a nakonec ten nešťastný konec. Vždycky je hezké znovu se podívat na obrovské množství práce, které udělal,“ uvedla autorka výstavy JKOK Nekonečno Jana Kaplického.