Český film Cesta vzhůru zvítězil na prestižním kanadském festivalu

Prestižní kanadská přehlídka horských filmů The Banff Mountain Film and Book Festival vyhlásila ceny. Cenu za nejlepší celovečerní horský film získal snímek Cesta vzhůru v režii Davida Čálka, na kterém spolupracovala Česká televize. Film je portrétem českého horolezce Radka Jaroše, jenž jako první Čech vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do takzvané Koruny Himálaje.

Porota udělení ceny filmu Cesta vzhůru odůvodnila takto: „V tmavých kinosálech jsme cestovali krajinami a sdíleli dobrodružství nejkrásnějších koutů světa. Ale v tomto filmu vidíme komplexní propojení charakterů: rodina a přátelé doma jsou součástí expedice stejně tak jako horolezci a hory. Filmem nahlížíme do vnitřního světa lezení.“

„Starý příběh o potřebě uspokojení obsese, problémy dospívání s takto posedlým rodičem, uspokojení z dosažení nejtěžšího a nejnebezpečnějšího cíle, radost z návratu domů. Tato témata jsou sdělena srozumitelnou cestou, která umožňuje divákovi udělat si komplexnější obrázek o expedičním lezení. Je to prostě dobře vyprávěný příběh,“ uvedl člen poroty, horolezec a spisovatel Victor Saunders.

Trailer filmu Cesta vzhůru (zdroj: ČT24)

Cenu na festivalu převzal producent Richard Němec: „Je to pro mne velký šok a uspokojení zároveň. Už samotná účast na festivalu mohla být snem, o kterém se nám ani nezdálo. Je to něco jako Cannes outdoorového filmu, lepší festival v této oblasti na světě prostě není.“

„Jsem rád, že příběhu o lokálně známém hrdinovi rozuměla zahraniční porota i diváci. Děkujeme Radkovi, že nám umožnil natočit tento výjimečný film, bez něj by to nebylo možné,“ dodal Richard Němec.

Stát se na chvíli součástí expedice

Letos se na festival v Banffu přihlásilo 326 filmů z 35 zemí, soutěžilo jich celkem 96. Výběr z programu pak cestuje díky ozvěnám Banff on tour po více než čtyřiceti zemích. Banff Mountain Film and Book Festival byl založen v roce 1976 zakládajícím ředitelem Johnem Amattem a je zakládajícím členem Mezinárodní Aliance pro horský film.

Cesta vzhůru vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů a o ceně, kterou mohou mimořádné výkony stát. Radek Jaroš jako první Čech a teprve patnáctý člověk zcela unikátně za přítomnosti kamer vystoupil na K2, poslední horu Koruny Himálaje. Film je pro diváka příležitostí absolvovat spolu s ním a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou cestu na vrchol a stát se na chvíli součástí expedice.

Horolezec Radek Jaroš po získání takzvané Koruny Himálaje nyní usiluje o další trofej, Korunu světa. Letos na jaře vystoupil s Petrem Maškem na vrchol Denali, v říjnu pak na Elbrus.