Dobrá rada nad hudbu. Nouvelle Prague spojuje profesionály a hudebníky

Rozhovor s Michalem Thomasem (zdroj: ČT24)

V pátek a v sobotu se koná na pražském Smíchově hudební festival Nouvelle Prague. Mezinárodní showcase přehlídka je spojená s odbornou hudební konferencí, zaměřenou na živé hudební produkce. Už počtvrté se tak profesionálové mohou přiučit od profesionálů a začínající kapely a hudebníci si nechat poradit od odborníků. Pozvánku připojil spoluzakladatel Nouvelle Prague Michal Thomas.

Co jste pro čtvrtý ročník připravili?  

V podstatě pokračujeme jen v tom, co jsme započali před čtyřmi lety. Snahou bylo udělat tady hudební konferenci pro profesionály,  aby se kultivovalo české hudební prostředí, aby se propojovali mezinárodní delegáti s místními delegáty, aby si sdělovali své zkušenosti a řešili profesní problémy v oblasti live eventů. 

Kdo se letos podělí o své znalosti v oboru?

Přijedou agenti různých skupin, například Steve Zapp z renomované agentury ITB, bude tady ředitelka festivalu Lollapalooza z Berlína, kreativní producent festivalu Sziget i zástupce největšího evropského festivalu Glastonbury. 

V čem může festival konkrétně pomoci českým hudebním profesionálům?

Nouvelle Prague se snaží o sdílení informací, aby jedni kolegové poučovali ty druhé, rozvíjeli jejich obzory a přinášeli i nové vjemy do jejich myšlení. A to, myslím si, že české hudební prostředí docela potřebovalo. Pilířem konference je networking, protože sdělování zkušeností a povídání si o věcech člověka nejvíce posune. 

Nezvete jen profesionály, ale i laickou veřejnost. Co jste připravili pro ni?

Konference se spojuje zároveň se showcase festivalem, což znamená festivalem pro mladé, začínají umělce, možná budoucí hvězdy, které se předvádějí profesionálům. Dostávají tak šanci ukázat své umění odborníkům a možná i s výhledem, že budou pozváni do klubu nebo na festival. Dáváme prostor čtrnácti kapelám – šesti domácím, osmi zahraničním. Zahrají zástupci z celého světa, z jižní Afriky, Kanady a Ameriky. Z domácích vystoupí například Lenny a ze zahraničních zmíním třeba kapelu Kongos.  

Vydáno pod