Je nebezpečné dotýkat se vesmíru, zjišťují v pražském Národním

V Národním divadle hrají vědeckou hru (zdroj: ČT24)

Jeviště Nové scény Národního divadla v Praze se proměnilo ve vědeckou laboratoř. A z herců se stali odborníci na genetiku. Umožnila jim to nová hra Reného Levínského s názvem Dotkni se vesmíru a pokračuj. V režii Jana Friče hraje hlavní roli David Matásek.

Biochemikovi Bohumilu Plánovskému se podařil průlomový objev - objevil mechanismus vzniku nového druhu, a tedy podstatu evoluce. Následky ale mohou být nedozírné. „Hra je o vědecké i lidské etice, o morálních mantinelech, které bychom neměli překračovat, protože to si hrajeme s ďáblem,“ obává se Plánovského herecký představitel David Matásek.  

Příběh se snaží být naprosto konkrétní, odehrává se v Praze a základem je vědecký výzkum skutečného  biochemika. Herci navíc částečně zkoušeli v jedné z laboratoří akademie věd. Vznikl tak reálný příběh, který zčásti využívá výsledků současné vědy. „Druhé dějství ale už odlétá někam do vesmíru, do volné tvorby,“ prozradil režisér Jan Frič.

Dotkni se vesmíru a pokračuj (Národní divadlo Praha)
Zdroj: Národní divadlo Praha/Petr Neubert

Přesto se ukázalo, že herecký svět a prostředí vědeckých laboratoří k sobě nemají na míle daleko. Míra zaujetí a výlučnost je sbližuje víc, než by se mohlo zdát. Jestli se budou umět přiblížit nejen vesmíru, ale i divákovi, ukáže premiéra 3. listopadu.