Netrebko v Bolšoj těatru: Velká hvězda poprvé ve Velkém divadle

Anna Netrebko zahájila sezonu v Bolšoj těatru (zdroj: ČT24)

Moskevský Bolšoj těatr (Velké divadlo) otevřel novou operní sezonu, ozdobou zahájení byla jedna z nejslavnějších pěvkyň současnosti Anna Netrebko. I když pochází z Ruska, na tamní první scéně zažila svůj debut až teď – a to v Pucciniho opeře Manon Lescaut.

Netrebko je primadonou světových operních scén, na jevišti nejslavnějšího ruského divadla ale stála poprvé. Před vystoupením přiznala, že i pro tak zkušenou pěvkyni jako je ona to nebylo nijak jednoduché. „Zvládnout akustiku na této scéně je pro zpěváka hodně obtížné,“ přiznala.

Sopranistka původem z ruského Krasnodaru se moskevskému publiku představila jako Manon Lescaut – v roli Pucciniho opery, která patří k jejím nejoblíbenějším. „Můžete ji hned od začátku ztvárnit jako zkušenou ženu, která všemu rozumí, nebo jako zcela nevinnou. Záleží na tom, co zpěvák a režisér chtějí,“ podotkla.

V milostném dramatu si zahrála po boku svého muže – Jusif Ejvazov, tenorista původem z Ázerbájdžánu, si už Bolšoj těatr otestoval před šesti lety v opeře Tosca. Ke zvládnutí role v Manon Lescaut se inspiroval u jiných operních mistrů. „Kvůli hudební stránce této opery jsem si musel poslechnout hodně zpěváků, protože árie jsou extrémně těžké. Nemůžu vybrat jen jednoho, od každého jsem si vzal něco, ať už to byl Placido Domingo, nebo Giuseppe Di Stefano,“ jmenoval své slavné kolegy.

Anna Netrebko v opeře Manon Lescaut (Bolšoj těatr)
Zdroj: Facebook/Bolšoj těatr

Vystoupení Netrebko na jevišti Bolšoj těatru nemá zůstat výjimkou. Moskevská scéna plánuje získat světově proslulé umělce i pro další představení.