Francouzská sídla králů nepatří jen historii a patině. Mohou i provokovat

Od královského sídla k moderní galerii (zdroj: ČT24)

Z ulice až do aristokratických kruhů. Francouzský umělec ZEVS vytvořil neobvyklou výstavu přímo v prostorách pařížského zámku Vincennes, kde se snažil propojit moderní umění s historií. Kontroverzní výstava má své fanoušky, ale i odpůrce.

Obývali ho francouzští králové, dokud si Ludvík čtrnáctý nevybral za sídlo Versailles. Později se stal zámek Vincennes na jihovýchodě Paříže vězením. Aktuálně se monument proměnil pod rukama odvážného umělce v galerii plnou moderních kousků.

„Najednou se objeví možnost ho rozsvítit, dát sem neony, nainstalovat díla… Není to elektrošok, ale forma probuzení,“ říká sám Aguirre Schwarz.

Výstava na zámku Vincennes
Zdroj: ČT24

Devětatřicetiletý umělec si říká ZEVS - nikoliv ovšem podle boha. Stejně byl označen vlak, který ho kdysi málem zabil, když u kolejí tvořil graffiti. V zámku mu ale o tradiční pouliční umění nešlo. Snažil se propojit moderní prvky s klasikou - v sochách, obrazech i fotografiích.

Zeus nabízí například moderní pojetí da Vinciho Poslední večeře. Zajímavý je i jeho automat - symbol konzumní společnosti. Uvnitř jsou podšálky a na každém portrét někoho, kdo byl v minulosti popraven gilotinou.

Výstava na zámku Vincennes
Zdroj: ČT24

Ne každý má ale pro tuto formu umění pochopení. „Nemyslím, že to sem patří. Vytrhává vás to z možnosti ponořit se do historie. Táhne vás to zpátky do moderní doby,“ říká návštěvnice z Kanady Pauline Chomyszynová.

I tak ale kontroverzní výstava návštěvníky láká. ZEVS chtěl zámek v očích veřejnosti zviditelnit a udělat z něj oblíbenější památku. Výstava na zámku Vincennes potrvá až do konce ledna příštího roku.