Je to on, mého srdce šampion? Limonádový Joe v Brně je jiný

Limonádový Joe v Brně je jiný (zdroj: ČT24)

Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. A neškodí si ani připomínat Limonádového Joea. Slavný muzikál uvádí v nové podobě Městské divadlo v Brně. Od filmového zpracování se ale liší, vychází totiž z původní divadelní předlohy padesátých let.

Nezapomenutelně se ale Limonádový Joe zapsal až coby filmová parodie z roku 1964. Jen v kinech muzikál s podtitulem Koňská opera vidělo přes čtyři a půl milionu diváků.

V Brně filmový příběh ale nekopírují. „Přišel mi původní divadelní scénář už z roku 1956,“ vysvětluje režisér Petr Gazdík, z čeho tvůrci městského divadla při nastudování vycházeli. Museli si přitom poradit s nečekanými komplikacemi. „Došel mi i klavírní výtah, v němž bylo jednatřicet písní, ale ve scénáři nebylo napsáno, kam ty písně patří,“ prozradil režisér.

Každá doba má svého Joea

I brněnský westman pátrá po skvrně velikosti mexického dolaru, dbá na mravnost a především pije limonádu, ale – jak říká tvůrce – každá doba má svého Joea.

Toho brněnského ztvárnil na jevišti Lukáš Janota. „Jako malé dítě jsem film vlastně vůbec nepochopil. Přišel mi jako divný western,“ přiznává. 

Limonádový Joe (Městské divadlo Brno)
Zdroj: Městské divadlo Brno

Nové nastudování Limonádového Joea je na programu Městského divadla Brno jen do 17. listopadu. Sami tvůrci ale přiznávají, že v případě velkého zájmu se na jeviště ještě vrátí.