Tvorba jako cesta života. Claudio Magris obdržel Cenu Franze Kafky

Claudio Magris o Ceně Franze Kafky (zdroj: ČT24)

Italský spisovatel Claudio Magris přezval literární Cenu Franze Kafky. Překladatel, germanista a esejista patří k postmodernímu proudu v literatuře. Jeho velkým tématem je střední a východní Evropa, druhým potom němectví a jeho vztah k Evropě.

Claudio Magris se narodil v roce 1939 v Terstu. Nejvíce se proslavil textem na pomezí románu, eseje, deníku a autobiografie s názvem Dunaj, který vyšel roku 1986 a v němž postavil do protikladu Dunaj jako symbol hybridní a kosmopolitní středoevropské kultury a Rýn coby zosobnění germánské ideje „čistoty rodu“. Česky kniha poprvé vyšla v Odeonu v roce 1992.

Bylo pro mě velkým překvapením, když jsem se dozvěděl, že získám Cenu Franze Kafky. Znamená to pro mě skutečně hodně, protože Kafka není jenom spisovatel, jeho tvorba je o cestě života, o jeho možnostech a těžkostech. A udělení této ceny překračuje hranice literatury.
Claudio Magris
o Ceně Franze Kafky

Cena Franze Kafky se uděluje za celé dosavadní dílo autora, alespoň dvě jeho knihy musí být přeloženy do českého jazyka. Letos byla udělována pošestnácté, volila mezi jedenácti osobnostmi současné světové literatury. V minulosti ji obdrželi spisovatelé Philip Roth, Ivan Klíma, Haruki Murakami, Arnošt Lustig nebo rakouská prozaička Elfriede Jelineková.