Lustr z Kostnice a Nohavica z porcelánu. Designblok bere design sportovně

Jde sport dohromady s designem a módou? Přehlídka Designblok si myslí, že ano, proto si sport zvolila za téma osmnáctého ročníku. Od 27. do 31. října se v pražském Průmyslovém paláci představí 197 designérů z 20 zemí světa. Přehlídka je z velké části prodejní.

Z originálních prototypů a vychytávek, které přitahují pozornost návštěvníků, vyzdvihují organizátoři letos například křišťálový lustr od Maxima Velčovského. Inspirací pro svítidlo, jemuž vévodí lebka ověšená kostmi, mu byla kutnohorská kostnice. Zájem by mohly vzbudit také vázy od Zuzany Svátik a Tomáše Vrány. První z nich zdobí „politicky nekorektní“ dekor, druhé byly vytvořeny elektrickým proudem.

Designéři se neobjeví jen mezi vystavovateli, ale i coby vystavované objekty – v instalaci Kristíny Kollárovicsové, která vytvořila porcelánové figurky známých osobností, mimo jiné papeže nebo písničkáře Jarka Nohavici. Plzeňské DEPO2015 představí na Designbloku fragment ze své aktuální výstavy Má plast. Zájemci si dokonce budou moci na místě z plastových lahví a víček vyrobit vlastní produkty.

Hlavním dějištěm letošního ročníku bude takzvané Designérie, kterou vytvořili čeští designéři a architekti. „Připravili jsme zážitkovou interaktivní krajinu. Přímo pro Designérii vznikly obrovské lustry Slunečnice od Maxima Velčovského, dětská interaktivní zóna Jerryho a Anny Kozových nebo rozhledna od H3T Architekti. Diváci vstoupí do prostoru střední haly Průmyslového paláce a z ní mohou pokračovat do Superstudia, kde budou umístěny prestižní značky, a do Openstudia, kde jsou designéři,“ představil Designérii kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Přehlídka neláká návštěvníky jen na design, ale také na přednášky, koncerty, módní přehlídky nebo charitativní fotbalový zápas.