Díky nesmyslům lze v norském viru najít smysl

V La Fabrice měl premiéru norský Virus (zdroj: ČT24)

Nemoci současné civilizace si norský taneční soubor Jo Strømgren Kompani vybral za téma nové inscenace, která měla světovou premiéru minulý týden v pražském prostoru La Fabrika. V představení Virus se sice mluví nesmyslným jazykem, podle tvůrců ale divák sdělení i tak snadno porozumí.

Klasický sci-fi příběh o viru, který napadne lidstvo, si norský choreograf Jo Strømgren nevybral náhodou. „Virus je dobrý symbol, je velmi asociativní,“ domnívá se. K příběhu si podle něho měl divák přiřadit vlastní asociace.

Virus je sám o sobě velmi abstraktní. Pořád o něm mluvíme, noviny jsou ho plné, ale nejsme schopni vysvětlit a pochopit, jak vlastně funguje. Stejně jako vesmír. Virus je tak malý a neuchopitelný, a přitom si dělá, co chce.
Jo Strømgren

Za zdánlivě jednoduchým tématem se skrývá úvaha o nemocech současného světa. Bez politického a sociálního podtextu se koneckonců neobejde žádné představení tohoto autora. Smysl mu pomáhá dodat paradoxně zdánlivě nesmyslný jazyk.

„Nikdy nepoužíváme slovo politický. Náš obsah je často na hraně toho, co můžeme říct. Od doby, co mluvíme nesmyslným jazykem, nikdo nás nemůže zatknout nebo tvrdit, že říkáme něco provokativního. Divák ale dá všechno dohromady,“ nepochybuje Strømgren.

Jo Strømgren Kompani / Virus
Zdroj: Jo Strømgren Kompani/La Fabrika

A zřejmě se nemýlí, protože jeho soubor, který založil už v osmdesátých letech v Oslu, patří k tomu nejlepšímu, co skandinávská taneční scéna nabízí.