Americké celebrity se šikují za Clintonovou

Kandidáti a podpora slavných (zdroj: ČT24)

Do prezidentských voleb v Americe zbývají už jen dva týdny, kampaně vrcholí, atmosféra houstne. A to nejen mezi samotnými kandidáty. Do boje o Bílý dům se stále více zapojují také celebrity. Některé své favority podporují mediálně, jiné dokonce finančně.

„Je to grázl, pes a prase,“ uvedl nedávno na adresu republikánského kandidáta Donalda Trumpa bez servítek herec Robert De Niro. Naopak herec Scott Baio se opřel do demokratické kandidátky Hillary Clinton: „Myslím, že je to špatný člověk. Je pokřivená a zkorumpovaná.“

V posledních týdnech se objevují nové celebrity, které mají na prezidentské kandidáty vyhraněný názor a chtějí o něm přesvědčit také ostatní voliče. Do poslední fáze kampaně se jich zapojuje stále více. Jsou viditelnější a hlasitější, otázkou zůstává, zda jsou také vlivnější.

David Swerdlick, editor deníku The Washington Post, reálný vliv celebrit na volební výsledky zpochybňuje: „U většiny celebrit lidi zajímá, koho budou volit a koho finančně podporují. Ale nejsem si jistý, jak moc se voliči budou řídit podle názorů celebrit.“

U tváří Hollywoodu jasně vede Hillary Clintonová. Otevřeně ji propagují například manželé George a Amal Clooneyovi, kteří demokratické kandidátce dokonce uspořádali večírek, na kterém vybírali peníze pro její kampaň. K její volbě dále vyzývají Meryl Streepová, Lady Gaga, Katy Perry, Robert De Niro, Julianne Moore nebo Sigourney Weaver.

Za Clintonovou se šikují také podporovatelé jejího soupeře ze stranických primárek Bernieho Sanderse. „Hillary vyslyšela tu vášeň, kterou v sobě měli lidi za Berniem. Tuto vášeň pak přenesla do strany a přesně to je demokratický proces,“ prohlásila herečka Sarah Silvermanová.

Donald Trump má seznam hvězdných podporovatelů o něco kratší. Stojí za ním třeba Kirstie Alleyová, Kid Rock, Mike Tyson, Dennis Rodman nebo exmanželka Ivana Trumpová. „Donald Trump je už léta mým dobrým přítelem. Nepotřebujeme dalšího politika, potřebujeme podnikatele, jako je pan Trump,“ vyzval bývalý basketbalista Rodman.

Showbusiness se s politikou míchá už po desetiletí, kupříkladu v roce 1920 se herci důrazně postavili za prezidenta Warrena Hardinga. V devadesátých letech se v roli aktivisty představila hudební televize MTV, která ústy Madonny přemlouvala mladé k hlasování klipem Rock the vote: „Nestůjte v koutě, dejte se do toho. Řekněte svůj názor, volte!“

Snad nikdy v historii však oba tábory nebyly před volbami více rozdělené a nevyrovnané. Proti Donaldu Trumpovi už mezi hvězdami vznikla petice s názvem Zastavte nenávist, ke které se zatím připojilo přes 70 tisíc lidí.