Filharmonie dostala prostor k poslechu zároveň s dechovkou

Expozice nové hudby spojila filharmonii a dechovku (zdroj: ČT24)

Hudba soudobá, experimentální a občas i výstřední zní v těchto dnech v Brně. Díky mezinárodnímu festivalu Expozice nové hudby, letos se v Besedním domě koná jeho devětadvacátý ročník. V programu přinesl například nezvyklé spojení filharmonie a dechové hudby.

Předchozí ročníky přivedly umělce třeba i na hrad Špilberk. Ten letošní, s podtitulem Prostor poslechu, ale sází na tradiční sál a tradiční hudební formy. „I když samozřejmě improvizace nemůže chybět, protože je nedílnou součástí soudobé hudby,“ poznamenal dramaturg festivalu Viktor Pantůček.

„To se ještě nestalo“

Improvizační performance zazněla ve čtvrtek v Besedním domě, kde součástí večera byla i soudobá skladba Hudba bez hranic od amerického skladatele Alvina Currana. Ten ke svým dílům rád přidává regionální prvky. V Brně se tak v jedné skladbě spojila dechovka, zastoupená souborem Frajárenka, a Filharmonie Brno. 

„Je to jedinečná událost, něco takového se ještě nikdy nestalo,“ nadchlo toto hudební spojení autora. Secvičit takové vystoupení ale bylo pro obě skupiny velmi náročné. Oporou jim byl dirigent Zsolt Nagy. I díky němu se dialog dvou nesourodých skupin nakonec nezměnil v hudební rozepři. 

Prostor poslechu mohou posluchači nové hudbě věnovat do konce týdne. Festival uzavře klavírní recitál Emanuela Torquatiho.