Hitchcock a Truffaut udělují největší filmovou lekci

Hitchcock a Truffaut udělují největší filmovou lekci (zdroj: ČT24)

Kniha rozhovorů, které spolu vedli filmový bouřlivák Francois Truffaut a o generaci starší klasik thrilleru Alfred Hitchcock, se stala biblí milovníků kinematografie. Nedávno podle ní vznikl filmový dokument. Ve snímku zní nejen názory obou velikánů, ale doplňují je komentáře současných režisérů. Do českých kin film vstoupí 27. října.

V roce 1962 se Alfred Hitchcock s Francoisem Truffautem zavřeli na týden v jedné místnosti, aby společně pronikli do tajů filmové režie. Kromě původních magnetofonových nahrávek z tohoto setkání, které posloužilo jako materiál pro Truffautovu knihu Rozhovory Hitchcock - Truffaut, nabízí nový dokument také fotky z nejslavnější filmové lekce.

„Ta kniha byla revoluční“

Snímek zavádí diváky do strhujícího světa tvůrce Psycha, Ptáků a Vertiga. Hitchcockova přelomová tvorba je zde rozebrána a objasněna jedněmi z nejuznávanějších režisérů dneška. „Ta kniha byla revoluční. Radikalizovali jsme se jako filmoví autoři. Jako kdyby z nás někdo sebral břemeno a řekl nám, že to dokážeme,“ uvažuje Martin Scorsese.

Mistr napětí s vtipem a osobitým stylem udělil Truffautovi lekci, ve které odhalil svoje triky a tajemství, ale hlavně vyložil, co to znamená točit film. „Existují jistá pravidla. A Hitchock je všechny porušil,“ uvedl David Fincher. Pro desítky světových režisérů byla kniha iniciační. „Mám paperbackovou verzi. Už to ani není kniha. Je to salát,“ říká Wes Anderson.

Snímek je poctou legendě a lekcí nejen pro filmaře a cinefily. Ukazuje, že Hollywood a autorskou kinematografii posouvá dopředu hlavně umanutost a posedlost tvůrců. Ve filmu režiséra Kenta Jonese dále vystupují Arnaud Desplechin nebo Richard Linklater.