Tlustý holky a bláznivý Toni Erdmann. Začíná Das Filmfest

Začíná přehlídka Das Filmfest (zdroj: ČT24)

Výběr toho nejlepšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska slibuje festival německy mluvených snímků Das Filmfest. Nabídne téměř čtyři desítky titulů, z nichž většina poběží v Česku vůbec poprvé, třeba oceňovanou komedii Toni Erdmann. Přehlídka začne v Praze, koncem měsíce se přesune do Brna.

Festival Das Filmfest nabídne řadu českých distribučních premiér, například příběh slavného malíře Egona Schieleho, drama 24 týdnů, které je v užším výběru pro Evropské filmové ceny, temný thriller Odvrácená strana Měsíce nebo historický snímek z prostředí dětské léčebny natočený podle skutečného příběhu Mlha v srpnu.

Útěk ve všech významech

„Je to pro nás znamení, že německy mluvená kinematografie získává na důležitosti, že v Německu, Rakousku i Švýcarsku se točí kvalitní snímky zajímavé pro mezinárodní publikum,“ uvedla Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra. Od 19. do 23. října bude v pražských kinech Lucerna a Atlas uvedeno na čtyřicet titulů od historických snímků a psychologických dramat až po bláznivé komedie. Koncem října se přehlídka přesune do Brna, kde bude němčina znít až do začátku listopadu.

První německé ztvárnění známé knihy nabídne Deník Anne Frankové, temný thriller Zima po jaru zase popisuje život uprchlíků v Berlíně. Hlavním tématem letošního Das Filmfestu se stal útěk ve všech jeho možných významech. „Ty filmy se začaly připravovat třeba před třemi čtyřmi lety, takže současnou krizí ještě vůbec nebyly potrefené, přesto filmaři dokázali to téma najít,“ upozorňuje dramaturg festivalu Tomáš Fridrich.

Sekce Das Filmfest Spezial uvede cenami ověnčený snímek Toni Erdmann, který natočil a napsal režisér Maren Ade. Komediální drama patřilo k největším favoritům na prestižní Zlatou palmu v Cannes, v únoru bude za Německo soutěžit o Oscara.

Mumblecore uvede Tlustý holky

Vedle nákladných titulů se festival věnuje také nezávislé kinematografii. V sekci Mumblecore?! představuje mladé tvůrce, již zachycují obyčejné, běžné příběhy, pracují s neherci, často bez scénáře a s minimálním rozpočtem. „Jsem rád, že do Česka přijede Axel Ranisch, mladý režisér, který tento trend nastartoval. Svůj první film Tlustý holky natočil asi za 517 euro, úplně neuvěřitelnou částku, a potom s ním v Německu objel téměř všechny festivaly,“ upozorňuje Tomáš Fridrich.

Oblíbená sekce Die Doku uvede také švýcarský snímek Carl Lutz s podtitulem Zapomenutý hrdina, který vypráví o muži, jenž během druhé světové války zachránil přes 60 tisíc maďarských Židů. Zajímavostí bude klasický snímek z roku 1929 s pozdější prominentní Hitlerovou režisérkou Leni Riefenstahlovou v hlavní roli. Horolezeckou tragédii o lásce a hrdinství Bílé peklo Piz Palü doprovodí živá hudba.

Přehlídku zahájí snímek o setkání dvou žen, jež se musí vyrovnat se svou minulostí, Pozdravy z Fukušimy od režisérky Doris Dörrie. Kompletní program je na webu festivalu. Uskuteční se také oblíbená dopolední promítání pro školy. Pořadateli přehlídky jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum a švýcarské velvyslanectví.