Líhnutí Andělího vejce začíná idylou, končí hororem

Rozhovor s Petrem Stančíkem (zdroj: ČT24)

Za mystický gastronomicko-pornografický thriller Mlýn na mumie získal Petr Stančík Magnesii Literu. Jeho románová novinka Andělí vejce opět nešetří hrou a fantazií. Chystá také knihu pro děti s hlavní hrdinkou, která neexistuje.

Anotace slibuje mořskou pannu, vejce místo hlavy nebo vynález nekonečnítka. „Je to takový příběh obyčejného života,“ říká přesto Petr Stančík. Předobrazem hlavního hrdiny se stal jeho pradědeček Augustin. „Narodil se na vesnici, ale podívá se s legiemi na Sibiř, projde celý svět a povede hodně zajímavý život. Idylický začátek je ale v kontrastu s koncem, který je opravdu hororový,“ prozradil autor.

Příběh Andělího vejce začíná v devatenáctém století a pokračuje v první polovině století dvacátého. Do minulosti se Stančík vrátil i v oceňovaném Mlýnu na mumie. Čtenáři, kteří si oblíbili v této knize komisaře Durmana, se s ním opět mohou setkat v knize Praha noir. Do antologie nových kriminálních a tajemných příběhů s pražskými náměty přispěl Stančík také jednou povídkou.

Z knihy O díře z trychtýře
Zdroj: Katalyzátor/Petr Stančík & Toy Box

Jako další novinku chystá knihu pro děti, pro něž už psal například o dobrodružstvích jezevce Chrujdy. Nyní pracuje na příběhu nazvaném O díře z trychtýře. „Hlavní hrdinkou je díra, to znamená, že vůbec neexistuje, což je trochu zvláštní. Nelíbí se jí už bydlet v trychtýři, takže se vydá na dalekou cestu hledat místo, kde žijí její kamarádky,“ uvedl k ději Stančík. Knihu připravuje s výtvarnicí a komiksovou kreslířkou Toy Box.