Life Sciences Film Festival jí očima

Dramaturg Adam Carda o festivalu (zdroj: ČT24)

Sondu do života německých myslivců, himálajských Šerpů nebo dokument o jedech kolem nás mohou vidět návštěvníci Life Sciences Film Festivalu. Šestý ročník přehlídky potrvá v Praze celý týden a zdarma nabídne desítky příběhů a také diskuse a přednášky. Letošní témata představil v rozhovoru festivalový dramaturg Adam Carda.

Jako hlavní téma jste si vybrali potraviny a udržitelné zemědělství. Jakým způsobem filmy toto téma zpracovávají a dáváte prostor různým názorům?

Vzhledem k tomu, že festival se koná na České zemědělské univerzitě, tedy na univerzitní půdě, je naší povinností dávat prostor všem názorovým proudům. Festival tedy přináší pohledy na udržitelný rozvoj z nejrůznějších koutů světa a v různých úhlech. Divák si může názor udělat sám po zhlédnutí snímků i z následných diskusí. 

Mluví filmy jazykem vědců, nebo jim porozumí i veřejnost?

Porozumí. Když jsme zakládali festival, nezvolili jsme film náhodně, ale proto, že jde o výborný edukativní prvek. Díky obrazu se informace mnohem lépe vstřebávají.  

Podle čeho jste filmy vybírali?

Filmy vybírá odborná porota, složená ze zástupců jednotlivých fakult České zemědělské univerzity. Letos jsme tuším s osmi set snímků vybrali necelých dvě stě a do soutěže se nakonec dostalo osmadvacet snímků. 

Jaká témata nabízejí?

To je různé. Například Timothy Barksdale, který je také hostem festivalu, dorazil se snímkem o tetřevech. Zkoumal, jak v USA žijí tetřevi, zejména to, jak jim ubývá přirozené prostředí a jak na to reagují. Ale témat je daleko víc. Například snímek nizozemské moderátorky Marijn Frankové Touha po mase o střetu vegetariánů a veganů s lidmi, kteří mají rádi maso. Franková se vydala opravdu až na dřeň, řekla si, že pokud chce jíst maso, tak se musí podívat i do výroby. Je to chvílemi až drastické.

Lidé jsou zvyklí, že filmové festivaly nabízejí i doprovodný program. Jaký nabídnete vy?

Doprovodný program probíhá, stejně jako projekce, na České zemědělské univerzitě, ale největší doprovodná akce nastane v sobotu v Národní technické knihovně. Promítneme zde některé snímky týkající se jídla a po projekci bude možné to, co lidé ve filmu uvidí, i ochutnat. Před knihovnou pak bude probíhat food festival, jsou připraveny i workshopy.