Malíř maluje malíře, který maluje

Painter & Painter v Galerii kritiků (zdroj: ČT24)

Painter & Painter, tedy malíř a malíř, je název výstavy, která svedla dohromady vítěze letošní Ceny kritiků za mladou malbu Martina Lukáče a holandského umělce Roela Van Der Lindena. Společně vytvořili sérii velkoformátových pláten.

Umělci přišli s nápadem namalovat autoportréty, které fungují jako diptychy a zároveň vytváří prostorový komiks. „Nazývám to obsahovou tautologií, což bych přeložila jako ‚malíř maluje malíře, který maluje,‘“ popsala výstavu v pražské Galerii kritiků kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro.

Cynické a kritické

Všechny figury vytvořil Roel Van Der Linden, slovenský umělec si naopak vzal na starosti pozadí. „Chtěli jsme narušit otevřený výstavní prostor za obrazy. Něco tam muselo být, ale nechtěli jsme moc vysvětlovat. Muselo to být něco, o čem budete chvíli přemýšlet, co s vámi zůstane,“ uvedl holandský malíř. 

Deset obrazů tak doplňují věty a hesla napsané po stěnách galerie i v samotných obrazech. „Jsou to výroky mých kamarádů nebo ty, které jsem viděl jako statusy na Facebooku. Jsou to cynické věci. I naše malby jsou trochu cynické a kritické. Jak všeobecně ke společnosti, tak k institucím,“ vysvětlil Lukáč. 

V Galerii kritiků tvoří Painter & Painter do 6. listopadu.