Ředitel autobusu i Havlovy zápisky. Přečtěte si ukázky 15 novinek

Velký knižní čtvrtek nabízí 15 novinek (zdroj: ČT24)

Patnáct novinek vybalili v knihkupectvích po celém Česku. Velký knižní čtvrtek nabízí například ještě nepublikované zápisky Václava Havla z klíčového roku 1977, knihu o kapele The Tap Tap nebo nové tituly oceňovaných českých autorů: Petra Stančíka, Jiřího Hájíčka či Jiřího Padevěta. Zahraniční spisovatelé jsou zastoupeni třeba překladem nového románu Michela Fabera o mimogalaktickém misionáři. Přečtěte si ukázky ze všech patnácti novinek:

Petr Stančík: Andělí vejce. Nový román Petra Stančíka, který za Mlýn na mumie získal v roce 2015 Magnesii literu pro nejlepší prózu. Hlavní hrdina jeho nového příběhu, odehrávajícího se v první půlce dvacátého století, má místo hlavy vejce, z něhož se líhnou andělé prapodivných nápadů.

Evžen Boček: Aristokratka na koni. Další nezáviděníhodné problémy aristokratky Marie Kostkové z Kostky, která žije na „nejchudším zámku v Čechách“. Faktury by mohla pomoct zaplatit předčasná smrt před zraky senzacechtivých turistů.

Václav Cílek: Co se děje se světem? Geolog a esejista Václav Cílek tentokrát sepsal „knihu malých dobrodiní v čase velké proměny Země“. Od českých zahrádek po klimatické změny.

Jiří Hájíček: Dešťová hůl. Jihočeský autor završuje svou „venkovskou trilogii morálního neklidu“. Po románech Selský baroko a Rybí krev, za něž obdržel cenu Magnesia Litera, pokračuje knihou, v níž velkou roli hrají pole a pozemky.

Holly Smaleová: Geek Girl. Český překlad prvního dílu jedné ze současných nejpopulárnějších knižních sérií pro mládež. Náctiletá Harriet Mannersová je zároveň geek i modelka, jde to dohromady?

Michel Faber: Kniha zvláštních nových věcí. Autor mimo jiné objemného Kvítku karmínového a bílého napsal dobrodružný příběh o víře. Misionář Peter odlétá do jedné ze sousedních galaxií, aby místní obyvatele zasvětil do učení Bible.

Jiří Padevět: Krvavé léto 1945. Na fotografie bohatá publikace navazuje volně na autorovu předchozí knihu Krvavé finále. Věnuje se tentokrát násilnostem, k nimž došlo na konci druhé světové války na území dnešního Česka, například při divokém odsunu Němců či příchodu Rudé armády.

Eleanor Cattonová: Nebeská tělesa. Píše se rok 1866, dvanáct mužů odpovídajících dvanácti znamením zvěrokruhu na Novém Zélandu řeší řetězec záhadných vražd.

Maggie Ritchieová: Pařížský polibek. Román z bohémské Paříže konce 19. století o zničujícím vztahu sochaře Augusta Rodina.

Radek Adamec: Pohádky o nezbedných mašinkách. Další příběhy pro děti z kolejí, když po nich ještě jezdily vlaky na páru.

Markéta Zahradníková: Postel hospoda kostel. Knižní rozhovor s knězem Zbigniewem Czendlikem.

Simon Tolkien: Rozkazy z Berlína. V thrilleru z druhé světové války dostane dvojitý agent tajné služby MI6 rozkaz od Hitlera, aby zavraždil Winstona Churchila.

Lucie Fialová: The Tap Tap - ředitel autobusu. Kniha mapující téměř dvacetiletou historii nevšední hudební skupiny složené ze studentů a absolventů Jedličkova ústavu.

M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná. Desetiletá Melanie se spolu se zbytkem vojenské základny, kde žila, vydává do posledního místa v Británii, jež ještě nepodlehlo nákaze. Musí ale projít zpustošenou krajinou, kde vládnou hladovci, kteří se živí lidským masem.

Zápisky obviněného/ Diář Václava Havla 1977. Útržkovité deníkové záznamy, které si Havel vedl ve vazbě po zveřejnění Charty 77. Svědectví o jeho klíčovém zápasu o vlastní charakter bylo objeveno až před dvěma lety.