Zemřel Dario Fo, „kejklíř, který pranýřuje moc“

Zemřel spisovatel Dario Fo (zdroj: ČT24)

Náhodná smrt anarchisty či Archandělé nehrají biliár patří k dílům, kterými se do historie divadla zapsal Dario Fo. Italský dramatik a režisér, který v roce 1997 obdržel Nobelovu cenu za literaturu, zemřel 13. října ve věku devadesáti let. Známý byl svou politickou a společenskou satirou.

Fo byl významným představitelem politicky zaměřeného divadla, navazoval na absurdní divadlo, přičemž jeho hry jsou čistě osobními fraškami s vážným podtónem. Nobelovu cenu získal jako „dědic středověkých kejklířů, který pranýřuje moc a obnovuje hodnoty utlačovaných“.

Se smrtí Daria Foa přišla Itálie o jednoho z největších představitelů divadla, kultury a občanského života v zemi.
Matteo Renzi

V roce 1959 založil se svou manželkou, rovněž herečkou Frankou Rameovou, divadelní soubor v Miláně. Zakrátko se stal jedním z nejpopulárnějších v Itálii. Jejich humorné skeče se objevovaly i v televizi a v roce 1968 založili soubor La Nuova Scena spjatý s Italskou komunistickou stranou. Fo sám byl známý svou levicovou politickou angažovaností.

V lednu 2006 neúspěšně kandidoval na starostu Milána v primárkách strany levého středu Jednota a v následných místních volbách byl zvolen zastupitelem.

Tvorbu Foa znají i čeští návštěvníci divadel. Například Divadelní spolek Kašpar uvedl jeho představení Za vším vězí ďábel, v Dejvickém divadle se zase hrála jeho Mysteria Buffa.