Rodinné filmy patří do archivu. Pusťte si home video Elmara Klose

Ukázka z rodinného filmu Elmara Klose s komentářem režisérova syna (zdroj: NFA/archiv Elmara Klose ml.)

Amatérské záběry ze soukromých oslav a událostí v kruhu příbuzných nemusí mít hodnotu jen pro samotné aktéry a majitele – hlásí se o ně i Národní filmový archiv. Už potřetí se připojuje k celosvětové iniciativě Home Movie Day. Připadá na sobotu 15. října, kdy lidé mohou své filmové materiály přinášet do pražského kina Ponrepo. Inspirací jim může být například rodinný film režiséra Elmara Klose, z něhož uveřejňuje web ČT24 ukázku s komentářem filmařova syna.

Rodinné filmy se Národní filmový archiv snaží systemticky shromažďovat už od začátku tisíciletí. Běžný život – narozeninové dorty, malé děti nebo procházky po městě – začali lidé ve větším natáčet hned, jak byla technika běžně dostupná. Filmaři takové záběry pokládají za specifickou, mnohdy opomíjenou kategorii tvorby. 

„Mezi záběry, které lidé natočí pro potřeby rodiny či přátel, se objevují i věci, které jsou z hlediska obecné nebo filmové historie velice zajímavé,“ vysvětlil Jiří Horníček z NFA.   

K takovým patří i soukromé video ze 30. let minulého století, které archivu poskytl Elmar Klos mladší, syn oscarového režiséra, spoluautora Obchodu na korze. „Ležely v krabici mnoho let, nikdo to neviděl, nikdo to nemohl promítat, tak jsem si řekl, proč je mít schované,“ uvedl Klos, co jej přimělo přenechat rodinný materiál archivu. 

Den domácího videa

Podívat se na takové filmy doma je stále častější problém, ubývá totiž možností, na čem například osmimilimetrový filmový pás promítnout. Navíc snímky se při špatném skladování ničí. „Domácí podmínky nemohou nahradit podmínky, které můžeme nabídnout v klimatizovaných depozitářích,“ upozorňuje Jiří Horníček.

NFA sbírá rodinné filmy (zdroj: ČT24)

Na Home Video Day promítne NFA návštěvníkům pásmo z už získaných materiálů. Soustředit se bude na Prahu a její okolí, jak je v průběhu let zachytily kamery amatérských filmařů. Zároveň mohou lidé, stejně jako ve více než dvaceti zemích po celém světě, přinést své filmy. Pokud se některé z nich NFA rozhodne archivovat, získá jejich majitel původní záznam na digitální kopii.