Z prodejce aut režisérem. Lidé chtějí dělat věci jinak, říká tuniský tvůrce

Úspěšná tuniská love story v českých kinech (zdroj: ČT24)

Režisér a scenárista Mohamed Ben Attia přijel na festival Be2Can představit svůj debut – emancipační love story ze současného Tunisu. Snímek Hedi byl po dvaceti letech prvním arabským titulem v hlavní soutěži na Berlinale, odkud si odvezl Stříbrného medvěda za nejlepší debut a cenu pro nejlepší mužský herecký výkon.

Film Hedi podle kritik dokáže v náznacích prozradit o arabském jaru a porevolučním Tunisku víc než mnohé politické komentáře. Je příběhem introvertního mladíka Hediho, neúspěšného podomního prodejce aut, který se má zanedlouho oženit. Problém je v tom, že nevěstu si nevybral sám. Díky setkání se svobodomyslnou tanečnicí ale postupně nachází odvahu se tradičním konvencím postavit.

Film není jen o kontrastu tradice a něčeho nového. Všude na světě, v každé kultuře, nastane v životě člověka moment, kdy se musí rozhodnout, kdy jsme postavení tváří v tvář zásadní volbě.
Mohamed Ben Attia

Stejně jako jeho hlavní hrdina pracoval Mohamed Ben Attia dvanáct let jako prodejce aut. Film se rozhodl natočit, přestože nikdy nestudoval filmovou školu. „Po revoluci se v Tunisu začalo točit mnohem více filmů. Dříve to byly tak dva tři filmy ročně, teď je to až dvacet snímků. To je pro nás velmi příznivé a navíc lidé mají nové vnímání, chtějí dělat věci nově a jinak než dřív,“ vysvětlil.

Při své původní profesi prodejce Ben Attia režíroval jen pět krátkých filmů. Přesto jeho debut koprodukovali slavní belgičtí filmoví tvůrci, bratři Dardennové. Teď s Hedim objíždí filmové festivaly – na přehlídce Be2Can, která v pěti českých městech do 12. října představuje oceněné snímky z Benátek, Berlinale a Cannes, mohou jeho drama vidět diváci ještě v Olomouci. V Praze tuniský filmař prozradil, že už má scénář k dalšímu celovečernímu titulu.