Korn se novou deskou vyrovnávají s utrpením. V březnu navštíví i Prahu

Na konci října, přesněji 21., vychází již dvanácté studiové album amerických nu-metalistů Korn. To ponese název The Serenity Of Suffering a podle kytaristy Briana „Heada“ Welshe půjde o jeden z nejtvrdších a neintenzivnějších počinů kapely. V rámci tour jej pak představí naživo koncem března i v pražském Karlíně.

Na novou desku své posluchače tito průkopníci alternativního metalu navnadili již prvotním singlem Rotting in Vain. Ten podle frontmana Jonathana Davise popisuje situaci či stavy, v nichž se nerad nachází. „Někdy to trvá roky, než se člověku podaří zjistit, jak se z toho vyhrabat ven,“  říká zpěvák. „Jen sedíš, pomalu umíráš a nejsi schopen to změnit.“  Jako druhou pak představili skladbu Insane, kterou do třetice doplnila A Different World, ve které si zahostoval i frontman Slipknot a Stone Sour Corey Taylor.  

Úvodní trio dává tušit, jakým směrem by se mohlo nové album ubírat. Po experimentálním The Path of Totality, na němž spolupracovali s producentem a DJem Skrillexem, se – zdá se – kapela vrací ke kořenům a poctivému metalovému soundu. Album by mělo obsahovat 11 skladeb, a ač v něm nebude chybět elektronika, nést by se mělo především ve středním tempu s poctivými živými nástroji. Jak ostatně uvádí i kytarista James „Munky“ Shaffer: „Nahrávali jsme je od začátku až do konce na jeden zátah, tedy postaru. Bez počítačů. A proto podle mě nové album zní dost živě, hodně organicky.“  

Produkce se ujal zkušený Nick Raskulinecz, který má za sebou například spolupráci s Deftones nebo Mastodon, a deska by měla vyjít tradičně jako standardní CD, LP a rovněž limitovaná deluxe verze s dvěma bonusovými nahrávkami. Představit nám ji Korni přijednou i do Prahy, a to na jaře příštího roku. Jako hosty s sebou do Karlína přivezou německé metalcoristy Heaven Shall Burn a heavymetalový superband Hellyeah.

Korn patří k nejváženějším a zároveň nejpopulárnějším rockovým kapelám současnosti. Často jsou označováni za průkopníky nu-metalu, což je styl kombinující metal s prvky jiných hudebních stylů, např. hip hopu, elektroniky, ale i folku. Masové popularity skupina dosáhla na konci devadesátých let alby Follow The Leader (1998) a Issues (1999). Korn prodali více než 35 milionů desek a získali řadu ocenění.