Divadlo v Ostravě ztrácí bariéry

V Ostravě se hraje Divadlo bez bariér (zdroj: ČT24)

Malým i velkým divákům je určena ostravská přehlídka Divadlo bez bariér, kterou pořádá tamní Divadlo loutek. O vážných společenských tématech se hraje nejen na jevišti, ale i ve školách a nemocnicích.

Přehlídku zahájily v pondělí dvě pohybová představení - jedno pro děti a druhé pro dospělé. Interaktivní pohádková inscenace Mezi námi pojednává o tom, co znamená domov. Projekt Divadla Ponec a organizace FysioArt si vystačí s pohybem, hudbou a projekcí inspirovaných dětskými obrázky.

Představení pro dospělé se zabývalo klepy. Fyzická výpověď Gossip v choreografii Lenky Vagnerové zkoumala totiž sílu pomluvy a dezinformací.

V divadle i v nemocnici

Do programu letošního Divadla bez bariér se celkem vešlo na dvacet inscenací. Diváci uvidí ještě například činoherně-loutkovou adaptaci pohádky Děvčátko Momo a ukradený čas, nový cirkus Walls and Handbags nebo komediální Královny Moravského divadla Olomouc. Nedožité osmdesátiny Václava Havla si přehlídka připomene Zahradní slavností v podání studentského alternativně činoherního divadla.

Královny (Moravské divadlo Olomouc)
Zdroj: Divadlo bez bariér

Festival končí ve čtvrtek 6. října, doprovodné akce nabídnou fotografické příběhy lidí závislých na drogách, besedu s hercem Jaroslavem Duškem či workshopy v nemocnicích a ve školách. V jedné z nich bude vyučovat i herec Oldřich Navrátil.