Televizní festival Zlatá Praha ocenil dokument o syrském klavíristovi

Slavnostní předávání cen Zlatá Praha (zdroj: ČT24)

Hlavní cenu Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha získal německý dokument Ajham Ahmad: Klavírista z Jarmúku. Vypráví o syrském hudebníkovi, který hraje v ruinách Damašku až do chvíle, kdy je jeho klavír zničen a on musí stejně jako tisíce dalších lidí uprchnout. Předáním cen na Nové scéně Národního divadla skončil 53. ročník festivalu.

Hlavní vítěz festivalu Ajham Ahmad: Klavírista z Jarmúku podle hodnocení mezinárodní poroty ilustruje, jak hudba pomáhá přežít strašlivé utrpení. „Snímek vyvolává pocit naděje a optimismu, navzdory tragickým okolnostem, které jsou v něm zachyceny, a to prostřednictvím nehynoucího ducha mladého muže, jeho lásky k hudbě a jeho využití hudby jako prostředku, jímž sděluje zásadní poselství světu,“ uvedla porota.

Cenu Český křišťál v kategorii dokument o hudbě, tanci a divadle obdržel snímek Zázrak z Goza. Zachycuje život na malém ostrově vedle Malty, který má 30 tisíc obyvatel a dva operní domy. Produkci, inscenování a většinu pěveckých partů tam mají na starosti amatéři.

Stejnou cenu v kategorii dokumentů, které zachycují živá představení, obdržel nizozemský snímek Symetrie, který propojil tanec a operu s prostředím výzkumného centra CERN.

Zvláštní uznání si odnesl francouzský film Seidži Ozawa - Živoucí duch hudby o předním světovém dirigentovi. Ozawa, který se zprvu věnoval hře na klavír, ale po úrazu při sportování přešel k dirigování, je znám především svými interpretacemi autorů z období pozdního romantismu. Dokument podle poroty překročil hranice žánru a dává divákům příležitost poznat pravého ducha velkého mistra.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, pořádaný Českou televizí, patří k prestižním událostem svého druhu a jeho závěrečný večer má vždy ambici nabídnout také kvalitní a jedinečný program v duchu festivalové tematiky. Letos slavnostnímu večeru dominoval Balet Národního divadla s několika efektními choreografiemi.

Sbohem bratří Bubeníčků

Během letošního ročníku festivalu se s českým publikem rozloučili slavní tanečníci, bratři Jiří a Otto Bubeníčkovi, když uvedli své autorské představení Orfeus. Na Zlatou Prahu přijela také primabalerína Daria Klimentová, které byl věnován páteční večerní program.

Festival, který představuje televizní hudební a taneční pořady, letos nově uvedl pořady z oblasti divadla. Jejich soutěž doplnila videotéka na foyer Národního divadla, během které zájemci mohli zdarma zhlédnout kterýkoliv ze soutěžních pořadů. Pro veřejnost byly připraveny i workshopy a program na Nákladovém nádraží Žižkov, který prezentoval taneční styly Latinské Ameriky, nabídl výuku tanců a tančírnu.