Tábor je plný knih. Tabook sice nemá peníze, ale má srdce

Bývalá sýpka táborského pivovaru je znovu plná knih. Na festival Tabook totiž dorazilo skoro sedmdesát malých nakladatelů z Česka i zahraničí. Organizátoři připravili řadu přednášek, diskusí, autorských čtení a výstav. Letošní ročník festivalu nese titul Tabook v oblasti srdce.

Pro návštěvníky čtou známí autoři, někteří se do Tábora pravidelně vrací. Na festivalu se tradičně představí vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon. „Mám rád věci, které se opakují. A čím déle se opakují, tím jsou pro člověka důležitější, protože si na ně zvykne,“ říká Sidon.

Srdce není na efekt

Dalším hostem je básník, performer, držitel ceny za novátorství v dětské poezii, laureát pařížského mistrovství světa v slam poetry German Lukomnikov, který jednou nepřetržitě 23 hodin a 25 minut přednášel poezii. O tom, jaké to je vést v dnešní době knihkupectví v Paříži, na festivalu vypráví knihkupkyně Delphine la Sardine.

Tábor opět hostí festival Tabook (zdroj: ČT24)

Tématem pátého ročníku Tabooku je oblast srdce. Zaměřuje se proto na výtvarníky, kteří nepracují na efekt a nepřetěžují vlastní význam. Třeba na půdu sýpky pořadatelé převezli část ateliéru výtvarnice Kateřiny Černé. Oblast srdce ale neplánovaně symbolizuje letošní akci také jinak, festival má k dispozici o třetinu méně peněz a mnozí pomáhají nezištně.

Skromnější podmínky

Rozpočet klesl kvůli tomu, že akce na rozdíl od minulosti tentokrát nebyla podpořena dotací Visegrádského fondu. „Ale myslíme si, že veřejnost to nijak nepozná, protože nám vyšli vstříc hosté a přistoupili na skromnější podmínky. Na minimum jsme také zkrátili částku pro ty, kteří se na přípravě podílejí,“ uvedla za Tabook Lenka Vocílková.

Akci pro rodiny s dětmi navštěvuje pravidelně kolem tří tisíc lidí. Podobnou účast očekávají organizátoři i letos. Páty ročník přehlídky potrvá v Táboře do soboty prvního října.