Současné umění úřaduje 4 + 4 dny v Radničních domech

Historické Radniční domy u Staroměstského náměstí už téměř deset let čekají, až se pro ně najde nové využití. Magistrátní úředníci se do opuštěných prostor vracet nebudou, na 4 + 4 dny si je ovšem vypůjčil pro jednadvacátý ročník stejnojmenný mezinárodní festival současného umění.

Dočasné obsazení nevyužitých prostor je pro dramaturgii festivalu typické. „Během dvaceti let jsme se prokousávali od periférie - přes továrny a různé opuštěné objekty - do centra. Je to pro nás i výzva, jakým způsobem zapojit do programu i zahraniční turisty nebo návštěvníky Prahy,“ uvedla k letošnímu místu konání dramaturgyně a kurátorka Denisa Václavová.  

Prázdné Radniční domy jsou především vyhrazeny pro výstavu Independent Research of Subjectivity, která svedla dohromady více než čtyřicet umělců ze současné výtvarné scény. Zastoupeni jsou výtvarníci všech generací, od studentských prací až po ceněné osobnosti: prohlédnout si lze díla Karla Nepraše, Dominika Langa či Evy Koťátkové.

Absurdita současného světa

O prostory se podělí s tuzemskými divadelními a tanečními projekty. „Všech pět premiér site specific představení bylo vytvořeno přímo pro tento prostor. Každý si vybral svůj pokojíček. Například Žan Loose, Tereza Hradílková či voice band Masopust,“ doplnil dramaturg Pavel Štorek.

Za zahraniční tvorbou se zájemci musí vydat do Divadla Ponec, Divadla Archa či Studia Hrdinů. Vystoupí zde umělci z Holandska, Slovenska či Německa, svou multimediální show doveze držitel americké divadelní ceny OBIE Andrew Schneider.

Rozhovor: Začínají 4 + 4 dny v pohybu (zdroj: ČT24)

„Program reflektuje krutost a absurditu současného světa. Zahraniční inscenace reagují na závažná politická témata, ale zároveň apelují na optimismus a humor. Ty jsou často jedinou cestou, jak překlenout chaos, bezduchost a bezradnost dnešních dnů,“ upozornil Štorek. 

Jednadvacáté 4 + 4 dny v pohybu se více zaměřily i na děti, do programu zařadily dílny pro děti či komentované prohlídky pro teenagery. Za současným uměním se mohou nejen oni vydat od 30. září do 8. října.