Pojďme žít, pojďme něco cítit, nabádají Opilí

Opilí hrají v Celetné (zdroj: ČT24)

Všichni lžou všem, jen Bůh nikomu nelže, protože je mu jedno, co si o něm kdo myslí. Novinka pražského Divadla v Celetné zahrnuje diváky přívalem otázek na velká témata, jako jsou smrt, láska a víra. Ve hře Opilí současný ruský dramatik Ivan Vyrypajev popisuje stav naší společnosti, která se opila možnostmi a zapomněla, že po každé opilosti přijde vystřízlivění.

Alkohol zavírá mozek a otevírá srdce. A tak parta opilců, kteří na první pohled melou páté přes deváté, postupně odkládá zábrany a žvanění nahrazuje upřímnost k sobě samým.

Ivan Vyrypajev často pracuje ve svých textech s biblickými odkazy a řeší otázku víry v současné společnosti. Zkoumá i tenkou hranici mezi vírou a skepsí. „Je to velmi filozofický text, takové zamyšlenosti, ale ne ultra náboženské. Mám pocit, že pod tím je spousta lidství, otázky, jak se tady v tom plácáme,“ uvedl režisér hry Marek Němec.  

Pro postavy není jednoduché se v podobných opileckých promluvách neztratit a najít to správné sdělení, které by mělo zaznít. Navíc k tak důležitým věcem života, jako je smrt a víra.

„Pojďme se otevřít, pojďme žít a pojďme něco cítit. To je poselství textu,“ domnívá se herec Matouš Ruml.

Na jevišti se opije se svou ženou Terezou Rumlovou, Adrianem Jastrabanem, Martinem Hofmannem nebo Petrem Lněničkou v premiéře 30. září. 

Vyrypajeva, který v Rusku patří mezi nejlepší dramatiky, si Divadelní spolek Kašpar vybral už podruhé. Na programu má také jeho Iluze, v říjnu je chystá i Divadlo v Dlouhé.