Tomáš Chadim fotí jinou dimenzi

Tomáš Chadim vystavuje zónu (zdroj: ČT24)

Fotograf Tomáš Chadim zve do lesa. Jeho fotografie z cyklu Zóna jsou inspirované filmem Stalker Andreje Tarkovského. V jeho světě ovšem fyzikální zákony neplatí. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci pražské Galerie Fotografic.

Chadim pomocí digitální fikce a snímků zrcadlově složených v počítači otevírá v lese vstupy do jiné dimenze. „Místa, kde se začne divně chovat světlo, tradiční vztahy mezi prostorem a časem přestávají platit a čas se jakoby zpomaluje,“ popisuje tyto „brány“. 

Z fotografií vystupují také lesní bůžci, démoni nebo zvířata. Stromy a větve vytvářejí totemy a rituální oltáře. „Ve většině případů jsem se divil, co tam leze. Je to jako když si přinesete vyvolané filmy z fotolabu,“ přiznává umělec, že mysteriózní objekty jsou pro něho samotného často překvapením.

Planety v lese

Inspirovaly ho třeba stopy po vichřici. Diváka mystifikuje i pohledem na cizí planety - zbrázděné meteory, ledovci a lávou. Jde přitom o obyčejné bahno, asfalt nebo omítku. V počítači si hraje jenom s barvou. 

Tomáš Chadim je zástupcem progresivního krajináře - přitom ho zajímá člověk. Ve svém díle přibližuje jeho touhu po zkoumání, dobývání a objevování. V Galerii Fotografic až do 6. listopadu.