Čtyřicet na čtyřicet. Jakub Špaňhel slaví narozeniny v Karviné

Jakub Špaňhel od čtyř let tvrdil, že bude slavným malířem - a slavný opravdu je. Teď když slaví čtyřicátiny, má se opravdu za čím ohlédnout. Maloval hřbitovy, lustry, banky i benzínové pumpy. Svá díla prodával za sta tisíce korun a procestoval s nimi svět. Se současnou malbou se ale vrátil do rodné Karviné, které také několik děl věnoval.

Své výstavy ladí až na místě, pocitově. Do Karviné původně přivezl stovku obrazů, nakonec jich ke čtyřicátým narozeninám vybral rovných čtyřicet. Prohlédnout si je zájemci mohou na zámku Fryštát i ve věži přilehlého kostela Povýšení svatého Kříže. „Do prostoru kostelní věže jsem umístil interiéry sakrálních staveb, například karvinského kostela nebo chrámu sv. Víta,“ prozradil výtvarník. 

Kvůli lepší atmosféře a světlu pomaloval v den vernisáže v místní kostelní kapli i okno. Milovník starých domů a starožitného nábytku některé obrazy začlenil přímo do prohlídkového okruhu expozice.

Od 4 let jsem říkal, že budu slavný malíř, a tak jsem si za tím šel. Od 4 let do 40 můžu malovat, co chci, a dělat, co chci, mám okruh sběratelů, mám nějaké věci ve státních galeriích, tak je to vlastně skvělý.
Jakub Špaňhel

Jakub Špaňhel maloval Prahu, Berlín i Londýn - v posledním roce i náměstí a kašnu v Karviné, rodnému městu své dva velkoformátové obrazy z poslední doby také věnoval. Další díla zde vystavuje do 27. listopadu.

Jakub Špaňhel slaví čtyřicetiny výstavou (zdroj: ČT24)