Hobit má narozeniny. Oslavou je Den všeho hobitstva

Lidé si připomínají výročí vydání Tolkienova Hobita a také zítřejší narozeniny hlavních postav jeho knih: Bilba a Froda Pytlíkových. Zprvu nenápadná kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla přesně před 79 lety. Příběh o skromném hobitovi si později získal čtenáře po celém světě a společně s volným pokračováním, trilogií Pána prstenů, se stal klasickým dílem žánru fantasy.

Zarytí fanoušci knih spisovatele J. R. R. Tolkiena slaví Tolkienův týden. Ten zahrnuje 21. září, kdy v roce 1937 poprvé ve Velké Británii vyšel knižní Hobit, a Den všeho hobitstva. Tedy 22. září, kdy se v Tolkienových knihách narodili dva hlavní protagonisté Hobita a Pána prstenů, Bilbo Pytlík a jeho chráněnec Frodo. (Bilbo se měl narodil v roce 2890 a Frodo v roce 2968 Třetího věku knižního příběhu.)

Zítřejší Den všeho hobitstva a dnešní výročí vydání knihy si lidé připomínají na sociálních sítích, program chystají různé knihovny. Fanoušci pořádají i večírky v kostýmech.

Pohádka nejen pro Tolkienovy děti

Knihu o Bilbu Pytlíkovi, hobitu z Kraje, začal psát John Ronald Reuel Tolkien někdy na začátku 30. let. Dnes světoznámý příběh nebyl ničím jiným než pohádkou, kterou si Tolkien vymyslel a před spaním vyprávěl svým synům. Ti pak dostávali jednotlivé kapitoly jako dárek k Vánocům. Tolkien, tehdy profesor staroanglické literatury na univerzitě v Oxfordu, vymyslel pro své čtyři potomky fiktivní svět plný malých skřítků, elfů a trpaslíků.

Na publikování Tolkien ale nepomýšlel. Do knižního světa Hobit vstoupil díky rodinné přítelkyni Elaine Griffithsové, která pracovala v nakladatelství a text ukázala tamním redaktorům. V nakladatelství byli nadšení a kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla 21. září 1937. J. R. R. Tolkienovi tehdy bylo 45 let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hobit byl pohádkou se vším všudy. Poklidný život malého mužíka jménem Bilbo jednoho dne přeruší kouzelník Gandalf a parta trpaslíků. Bilbo se nechá přemluvit a vydává se na cestu plnou dobrodružství za zlým drakem Šmakem, údajně střežícím poklad. Hobita čeká setkání s obry, elfy a skřety, o jejichž existenci do té doby jen tušil. Skromný Bilbo během cesty přijde k neuvěřitelnému bohatství a dokáže, že i malý muž je schopný velkých činů. Čtenáři se poprvé seznamují i s podivným Glumem, majitelem mocného prstenu. Bilbo ho však přelstí a tajuplný prsten získává pro sebe.

Příběh sklidil pozitivní reakce kritiků a čtenářů, pravé uznání a sláva však měly přijít později. Nominace na prestižní Carnegieho medaili za literaturu Tolkiena podnítila k většímu propracování. Během dalších dvaceti let tak ze Středozemě vznikl kompletní svět s vlastní historií, jazykem, písmem, postavami i legendami, který ovládá Prsten moci.

Hobití domek
Zdroj: ČTK/AP/Matt Rourke

V roce 1954 publikoval Tolkien Společenstvo prstenu, první díl později třídílné série Pán prstenů. Bilbo v něm zestárl, o starém putování píše paměti a mocný prsten skrývá v bezpečí. Když se znovu objevuje čaroděj Gandalf, věci se dávají do pohybu a na misi, jejímž cílem je zničení prstenu, se vydává Bilbův chráněnec Frodo.

Obyvatel Středozemě přibývá

S Pánem prstenů si Tolkienovo dílo definitivně vybojovalo stěžejní postavení v rámci žánru fantasy. Fascinující svět Středozemě si během 20. století získal miliony oddaných fanoušků. Příběhy se staly inspirací pro řadu dalších literárních, filmových děl nebo třeba počítačových her. O Středozemi koluje spousta teorií, jedna z nich tvrdí, že vyprávěný příběh Pána prstenů představuje alegorii druhé světové války.

U nás si mohli první čtenáři Hobita přečíst v roce 1978 v překladu Františka Vrby. Už o 12 let dříve ale v Praze vznikla krátká animovaná adaptace. Podílel se na ní i Adolf Born. Hraného zpracování se Hobit dočkal poměrně nedávno. V návaznosti na dříve natočenou úspěšnou trilogii Pána prstenů natočil režisér Peter Jackson třídílného Hobita. Toho uváděla kina v letech 2012 až 2014. Bilbo Pytlíka si zahrál britský herec Martin Freeman.