Čtení ve vlaku je zážitek, zejména když čtou spisovatelé

Jízdu pražskými příměstskými vlaky od pondělí do čtvrtka oživí autorská čtení českých spisovatelů. Třetí ročník festivalu Čtení ve vlaku vyvrcholí ve čtvrtek odpoledne diskusemi a autogramiádou v knihkupectví na hlavním nádraží. Speciálním hostem jednoho z diskusních bloků bude Arnošt Goldflam, který ten den slaví sedmdesátiny.

Ve vlacích bude postupně číst 22 českých spisovatelů. Ve třiceti vlakových spojích budou během týdne předčítat svá díla mimo jiné Radka Denemarková, Halina Pawlowská, Irena Dousková, Arnošt Goldflam, Marek Šindelka, Michal Viewegh nebo Jiří Žáček. Vedle prózy budou moci cestující poslouchat i básně a literaturu pro děti.

Sblížit autora se čtenářem

„Poměrně hodně jezdím na besedy s dětmi v knihovnách, kam někdy chodí také dospělí, ale nehledě na to vždycky jsou tam knihovnice a vždycky se smějí, protože se snažím psát tak, aby se u toho pobavili všichni. Takže doufám, že pobavím také cestující ve vlaku,“ říká spisovatel David Laňka, který bude předčítat ze své knihy Dobrodružství Billa Madlafouska.

Spisovatelé čtou ve vlaku (zdroj: ČT24)

„Smyslem festivalu je sblížit autora se čtenářem a zajistit jim setkání na výjimečném místě. Ukázat, že knihy nejsou mizejícím zbožím a že za nimi stojí živí, zajímaví lidé, kteří je píší a vydávají. Stejně tak dokázat, že jízda vlakem není přežitkem, nýbrž zážitkem,“ tvrdí organizátoři festivalu.

Spoje budou výrazně označené

Pro autorská čtení budou vymezena horní patra příměstských vlaků CityElefant. Spoje, kde budou spisovatelé číst, budou výrazně označené, aby spisovatelé nerušili cestující, kteří dávají přednost tiché četbě. Program a jízdní řád je k dispozici na webu festivalu.

Ve čtvrtek 22. září proběhne v knihkupectví na Hlavním nádraží autogramiáda spisovatelů a literární beseda. O literatuře pro děti promluví třeba Arnošt Goldflam, současná próza bude zase tématem pro Michala Viewegha. Další diskuse se bude věnovat školství a kultuře.