Sklo oceněné Stanislav Libenský Award má nápad, řemeslo i duši

Sklářské umění i se vší rozmanitostí, která k tomuto materiálu patří, postihuje Stanislav Libenský Award. Hlavní cenu letos získaly Vzorky z mikrosvěta od japonské studentky. Oceněná díla i díla dalších účastníků soutěže vystavuje Centrum současného umění Dox v Praze.

Vítěze vybírala mezinárodní porota z prací 36 studentů z 18 zemí celého světa. „Musí mít nápad, musí mít řemeslo a musí mít duši,“ shrnuje požadavky na vítězné dílo ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková. Porota se shodla, že všechny splňují Vzorky z mikrosvěta od Japonky Natsuki Katsukawy.

Díla všech účastníků spojují nové způsoby zpracování skla a zároveň důraz na umělecké ztvárnění. „Sklářský průmysl se rychle mění, lidé zkouší nové věci,“ domnívá se členka poroty ředitelka švédského sklářského centra The Glass Factory Maja Heuerová, že designéři musí tyto změny umět vnímat.

I do uměleckého sklářství se tak stále více prolínají moderní technologie a nová média. Například Francouzka Ebibi Salomée, která obsadila třetí místo, propojila sklo s videem. „Dokázala do skla vdechnout ještě další formu života,“ ocenila Helena Koenigsmarková. Podobně k práci přistupovala i vítězka druhé ceny, Dánka Karina Malling, ve své „geologické“ Transcendenci.

Stanislav Libenský Award vystavuje (zdroj: ČT24)

Do užšího výběru se dostala i díla šesti českých absolventů. Spolu s ostatními jsou na osmém ročníku výstavy k vidění do 14. listopadu.