The Beatles se vrací k největší slávě. V kinech hrají osm dní v týdnu

Kina po celém světě začala promítat nový dokument o The Beatles. Snímek Eight Days a Week - osm dní v týdnu - ukazuje slavné Brouky v dobách největší beatlemánie a před vyprodanými stadiony. Filmu předcházelo vydání reedice jejich živého alba Live at the Hollywood Bowl.

Podle britských médií je dokument prvním autorizovaným portrétem The Beatles po téměř půlstoletí. Na premiéru přišli dosud žijící členové kapely Ringo Starr a Paul McCartney. Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi, a Olivia Harrisonová, vdova po Georgi Harrisonovi, vznik filmu podpořili.

Mapuje turné The Beatles, během něhož skupina v letech 1962 až 1966 vystoupila 815krát v 15 zemích a 90 městech po celém světě. Čtyřroční šňůra z Brouků udělala hvězdy - znamenala ale také začátek konce.

Nový dokument se vrací k turné Beatles (zdroj: ČT24)

Oscarový režisér Ron Howard sleduje cestu The Beatles od koncertů v liverpoolském klubu The Cavern po vyprodané turné v USA. Diváci uvidí i restaurované záběry vystoupení na newyorském stadionu Shea, které bylo největším koncertem The Beatles a do té doby největším popovým koncertem jakékoli skupiny všech dob.

„Byl to jen křik“

Hudba brouků paradoxně nebyla povětšinou vůbec slyšet, protože zanikala v ječení 55 tisíc fanoušků. „Nemohli jste nic slyšet. Byl to jen křik,“ potvrdil Ringo, že podobné šílenství patřilo k beatlemánii, ať už kapela hrála kdekoli.

Atmosféru vyprodaných koncertů dosvědčuje také záznam nahraný v losangeleském amfiteátru Hollywood Bowl, který vyšel na albu až v roce 1977. U příležitosti dokumentu byla vydána reedice této oficiálně jediné živé nahrávky kapely. V polovině 60. let si totiž technici s materiálem nedokázali poradit. 

Práci s páskami si vzal na starost Giles Martin, syn producenta George Martina, který se podílel na většině nahrávek The Beatles. Zpracování do dokumentu pak bylo na režisérovi Ronu Howardovi.

Film vznikl z víc než stovky hodin záznamu - často dosud nespatřeného - od fanoušků nebo ze soukromé sbírky kapely. Eight Days a Week mohou na turné s The Beatles strávit v kinech i čeští diváci.